Grunderna i decoupage

Jag har en hel del poster i den här bloggen med saker dekorerade med decoupage. Det är en teknik som jag gillar och man kan använda den på många material. För att jag inte ska ägna större delen av varje post med att förklara själva tekniken med decoupage blir detta en rent teknisk post om decoupage.

Saker dekorerade med Decoupage

Det finns ett flertal olika lack på marknaden, och det kommer fler. Jag har ingen riktig möjlighet att hålla koll på vad som kommer och går, så har du funderingar på ett lack eller en teknik som inte nämns här tycker jag att du skriver en kommentar så återkommer jag så fort jag kan.

Olika lack

Det finns olika lack för olika ytor och det finns olika lack som ger olika ytor. För att göra det enkelt för oss så tar jag ett lack i taget. Läs alltid på förpackningen vad lacket passar för och hur du ska härda det om det behövs. Mina anvisningar nedan är generella då det finns många olika märken.

Glossy – Ett lack för de flesta ytor så som trä, papper, plast, plåt, kartong mm. Ytan blir blank

Mat – Samma som ovan, men ytan bli i stället matt

Satin – Ett mellanting av ovanstående lack. Ytan blir mer blank än matt men inte superglansig

Frost – Ger en frostad yta. Blir snyggt på glas. Härdas i ugn efter torkning.

Textil– Lack som du använder om du vill ha decoupage på tyg. Du lackar precis som vanligt men härdar lacket med strykjärn efter ca 24 timmars torkning. Gradantal står på förpackningen. Brukar sedan klara en vanlig tvätt i 40oC

Glas – Lack som du använder när du vill dekorera ett glasföremål. Samma teknik som vanligt och när föremålet torkat 24 timmar så härdar du det i vanlig ugn. Gradantal står på förpackningen. Brukar tåla handdisk.

Porslin – Samma som ovan

Motiv

Det bästa materialet att dekorera med är 3-lag servetter, silkespapper, tidningspapper eller annat väldigt tunt papper. Vill du använda tjockare papper så som bokmärken så rekommenderar jag Mod Podge i stället. Det är i stort sätt samma sak som decoupagelack, men det är mer lämpat för tjockare papper (se mer under teknik)

Teknik

Tekniken med decoupage är väldigt enkelt. Förenklat så limmar du fast ett motiv på en yta och motivet smälter in och ser nästan målat ut.
Har du en 3-lags servett så delar du på den så att du bara har kvar det lager där motivet är tryck. Vill du inte använda hela servetten klipper du ut de motiv du vill använda.
Se till att ditt föremål är så rent som möjligt. Glas och porslin blir bäst om du diskar utsidan och sedan undviker att ta på den.
Placera sedan motivet på föremålet och stryk ut ett tunt lager med decoupagelack över. Vill du ha flera motiv fortsätter du med nästa tills du är färdig. Låt torka. Lacka sedan över hela föremålet med decoupagelacket och låt torka en gång till. Kommer ditt föremål att utsättas för slitage kan du lacka flera gånger. Är det en möbel så kan du använda ett starkt klarlack ovanpå decoupagelacket.
Vill du använda motiv av tjockare papper som bokmärken är det lättare att använda Mod podge. Då lackar du på baksidan av bokmärket, placerar det på ditt föremål och lackar sedan över det torra motivet på samma sätt som med decoupagelack.

Allt vitt på ditt servettmotiv kommer att bli genomskinligt när du har lackat det med decoupagelack. Dekorerar du ett rött föremål så kommer de vita ytorna att bli röda. Måla därför ditt föremål vitt om det är i annan färg från början. Du kan också måla vitt precis där du vill ha ditt motiv.
Ska du klippa motiv ut en servett är de bästa servetterna de som har en vit bakgrundsfärg. Det är då lättare att klippa ut då du inte behöver vara jättenoga runt alla kanter.

Följande bilder är länkade till poster som visar en teknik

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *