Om att slåss mot väderkvarnar

Klockan är mitt i natten. Jag borde ha sovit för länge sedan, men jag skulle ju bara….

Det började med att jag en längre tid har funderat på hur någon som inte har dator skulle kunna läsa min blogg. Det finns en person i min närhet som jag vet väldigt gärna skulle vilja följa det jag skriver och se vad jag har för mig. Men det ju lite svårt utan dator. Dom senaste dagarna har jag börjat fundera på att göra en årsbok över bloggen. Så nästa steg var ju då att hitta ett sätt att få ut text och bild från bloggen och i ett format som skulle se snyggt ut.
Jag har under kvällen googlat, surfat runt, läst och stönat högt. Det finns inget plugin som faller mig i smaken, dom flesta gör inte vad jag vill att dom ska göra. Det finns flera ställen på nätet där du kan ladda upp en fil och få ut en bok som PDF. Vissa vill ha betalt andra inte. Kändes som en enkel och snabb väg.

Det var det inte…

Inga möjligheter att styra vilken information som skulle vara med, hur den skulle utformas och se ut eller vad som skulle ligga vart. Inte min melodi med andra ord. Till slut föll valen (under lätt protest) på ett plugin som heter Anthologize. Det har inte kommit längre än till en alphaversion och har inte blivit uppdaterat på över ett år, men det var det bästa jag hittade. Och det funkar….. till en viss gräns.
Det är mycket jag saknar i det, mycket jag skulle vilja förändra. Bara en sådan liten sak som att du kan ha ett antal projekt på gång, men du kan bara se fyra av dom. Börjar du ta bort projekt så dyker dom andra upp. Samma sak när du ska exportera dina projekt. Helt plötsligt så syns inte det projekt du jobbade på senast, för listan ”är full”. Lite buggigt här och var, väldigt begränsat i visning av antal blogginlägg mm.

Min bedömning? Efter ett par timmars slit så är min ”bok” för 2012 klar. I alla fall så till vida att jag har fått ut den data jag vill ha och är du hänvisad till, i mitt fall, word för att redigera ett antal rtf-filer. Att exportera till PDF var ingen bra lösning, skumma sidbrytningar lite här och var och ingen inställning för att minska bilderna. Rtf blev det alltså, för att kunna ha någon möjlighet till redigering.
Till nästa år hoppas jag innerligt att jag har hittat en bättre lösning. Om nu min bloggbok går hem vill säga. Allt som händer i den boken händer ju ett år sent om man säger så…..
Under tiden väntar jag och ser vilken respons jag får innan jag ger mig ut i den djungeln igen.

Natti på er, eller god morgon 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *