Kategoriarkiv: Steg-För-Steg

Beskrivningar på olika tekniker. Läs igenom hela beskrivningen innan du börjar för att undvika misstag.

Character Map och Silhouette Studio

Många av de vackraste typsnitten som är populära idag använder fler tecken än vad vi enkelt får fram på tangentbordet. Typsnitten har extra snirklar och former som bara hittas via Character Map (Teckenuppsättning).
Jag tänkte visa hur du lättast hittar dessa godbitar och får in de i Silhouette Studio så att du kan skära ut det där härliga ordspråket du vill ha på en kudde.

Till att börja med; Jag använder Windows 7 på engelska, därför är det inte 100% säkert att det jag skriver som svenska alternativ är helt rätt (du hittar svenska inom parantes). Är det fel, så snälla lämna en kommentar om det så rättar jag. Det är också möjligt att du använder en annan version av Windows och då kan det också bli lite knepigt, men ha tålamod så löser det sig säkert.

Character MapDet lilla program som kan visa dessa extra tecken heter alltså Character Map (Teckenuppsättning) och ikonen är en liten tangent med några mystiska tecken på. Detta program följer med Windows, så det är inget du behöver installera.

run

Klicka upp din startmeny och i rutan som heter Run (Kör) skriver du in Character map (teckenuppsättning). När du skriver in ordet så ser du flera förslag poppa upp i listan så du behöver inte skriva in hela namnet. Välj rätt program och klicka på det så att det startar.
(Du kan också leta manuellt på din startmeny och då hittar du det förmodligen under Accessories (Tillbehör) och sedan System Tools (Systemverktyg) )

Starta också Silhouette Studio och välj vilken font du vill använda (OBS!! Detta funkar på samma sätt oavsett vilket program du ska skriva i, prova med Photoshop, Word eller något annat, tillvägagångssättet är det samma)

sill-text

Skriv in ditt ord och låt textverktyget fortfarande vara aktivt. Flytta inte på ditt ord eller gör någon annan förändring, när du väl har släppt textverktyget kan du inte ändra i ordet.
Jag har valt typsnittet Samantha Upright, och vill ha mer svängar i texten än vad som syns här.

Byt program och ta upp Character Map (Teckenuppsättning).

font

Välj den font du använde i Silhouette Studio och scrolla sedan tills du hittar ett tecken du vill använda (scrolla inte med mushjulet på en gång, då byter du typsnitt, använd i stället listen till höger)

character

Klicka på olika tecken för att bättre se hur de ser ut.

delect

När du hittat det du vill ha väljer du Select (Välj). Tecknet kommer nu upp i den vita rutan. Vill du ha flera tecken som ska följa på varandra så kan du välja nästa. När du är klar klickar du på Copy (Kopiera) (Glöm inte att sudda bort detta tecken om du vill ha ett annat.)

sill-text2

Gå tillbaka till Silhouette Studio. Flytta textmarkören (via piltangenterna) och sudda bort den bokstav du vill ändra. Tryck sedan Ctrl+V så klistras den nya bokstaven in. Det här ovan ser ju bra mycket roligare ut än den första versionen, eller hur?

Character map är också väldigt användbart om du har ett typsnitt som är en DingBat (alla bokstäver är en liten bild). Det är lätt att hitta just den bild du vill använda.

 

Få rätt storlek på text i Silhouette Studio

I bland så vill man att texten man ska skära ut ska ha exakta mått. Tyvärr kan detta var lite bökigt, då många typsnitt har extra luft inlagt över eller under bokstäverna. Detta görs oftast för att det finns extra tecken att använda för att dekorera texten med och dessa behöver utrymmet. Det ställer dock till det när man vill vara väldigt exakt.

Min lösning på det är att rita en rektangel/fyrkant i de mått som jag vill ha och placera texten i denna rektangel/fyrkant.

I Anvisningarna här nedan använder jag de engelska namnet på verktygen, men du kan hitta rätt genom att titta på bilderna.

Fel mått

Här har jag använt fonten Angelika Rose och det är lätt att se att måttet på höjden inte stämmer med bokstäverna.
För att få till detta så skriver du din text i den font du vill använda. Storleken spelar inte så stor roll just nu.

Rektangel

I verktygsfältet till vänster väljer du sedan Rectangle.

rektangel

Rita upp din rektangel eller fyrkant vid sidan om din text.

verktyg-storlek

För att få rektangel i rätt storlek väljer du Scale.

storlek

Fyll i de mått du vill ha på W (Width/Bredd) och H (Hight/Höjden).
Bocka ur Lock Aspect. Den funktionen behövs inte just nu, men om du vill ändra på någon figur så är det bra att ha den ibockad så att allt stannar enligt proportionerna.

Flytta text

Ta nu din text och dra in den i din rektangel. Som du ser så är min text för liten, men din kanske är för stor.

Bra text

Markera texten och dra i handtagen i hörnen för att få den att passa i rektangeln. Håll ned Shift på ditt tangentbord för att behålla proportionerna.

Ta bort rektangel

För att maskinen inte ska skära ut en rektangel runt texten så markerar du rektangeln och väljer att ta bort den. Tryck bara Delete på tangentbordet.

Nu har du en text i rätt storlek.

 

 

Montera stämplar

Stämplar finns ju i en massa olika format och monteringar. Från början gillade jag stämplar monterade på kloss bäst, mest för att de var så fina. När min samling växte så blev klossarna bara stora och otympliga, så jag började köpa fler och fler stämplar som var monterade på EZ-foam. Dessa stämplar är billigare, men jag upptäckte snart att det gick att få de ännu billigare, genom att montera själv.
Här visar jag hur du gör när du köpt en stämpel som är omonterad dvs. du har bara en lite sladdrig gummibit som inte går att fästa på en kloss.

Montera stämplar

Du kommer att behöva ett ark EZ-foam för att kunna montera stämplarna.
Börja med att klippa till stämplarna så att du får bort överflödigt gummi. Vissa stämplar kommer snyggt klippta, andra inte. Klipp ett par mm från själva motivet. Jag gillar att formklippa stämpeln lite, så att jag kan se vad som är upp och ned eller botten på motivet även om jag inte ser gummit. Det underlättar när man sedan ska använda stämpeln.
Lägg ut stämplarna, om du har flera, på arket med EZ-foam för att se hur du bäst får plats med dem. Ta gärna en bild med en kamera så att du ser hur du har tänkt.

EZ-foam

Arket med EZ-foam har två olika sidor. Den ena med text och den andra som är helt vit. Det klistriga sidan finns under papperet med text och det vita skyddar den självhäftande ytan som du fäster mot klossen. Vissa gillar att ha kvar det vita som skydd andra inte. Det beror på hur du förvarar dina stämplar.

Gummi på klistrig yta

Dra bort arket med text och lägg på dina stämplar. Det är väldigt klistrigt, så när du väl har lagt dit stämpeln så ligger den. Se till att trycka fast hela stämpeln så att inte någon kant är lös.

montera-stamps-02

Ta en vass kniv, skalpell eller sax och häll lite diskmedel på en bit papper. Doppa verktyget i diskmedlet innan du börjar skära eller klippa. Upprepa med jämna mellanrum medan du håller på. Detta är inte helt nödvändigt, men klistret är väldigt kletigt och fastnar på verktyget du använder. Det är svårt att få bort, men diskmedlet gör att det inte fastnar.

montera-stamps-06

Klipp runt kanten på dina stämplar.

montera-stamps-07

Diskmedlet kan göra kanten lite kladdig, så skölj av stämplar när du har klippt ut alla. Detta är enda gången du kan använda diskmedel i närheten av gummistämplar. Diskmedel torkar ut gummit och kan få motivet att spricka.

 

 

Print & Cut med Silhouette

Silhouette Studio har en funktion som heter Print & Cut. Jag gillar denna funktion då jag skriver ut bilder och skär till de med Silhouetten för att sedan använda som motiv på kort och annat jag skapar.

Vi börjar från början och tar en titt i Silhouette Store. Hur vet jag att den fil jag köper är en Print & Cut?

Silhouette Store

Till att börja med så kan man filtera om man är säker på att det är just en Print & Cut man vill ha. Annars så ser man det på den lilla blå rutan med ett P vid bilden.

Silhouettes bibliotek

När du köpt en fil och den ligger i ditt bibliotek så hittar du samma symbol på de flesta filer. Varför inte alla visas med symbolen har jag ingen kunskap om, men det kan vara irriterande ibland. Rosen i mitten på den här bilden är också en Print & Cut, men det är svårt att veta utan symbolen.

Edit Properties

Min lösning är att ändra namnet på filen. Detta gör du genom att högerklicka på bilden och välja Edit Properties (Redigera egenskaper på svenska).

Edit Properties

Här kan du ändra sökord, information och namnet på filen. Jag väljer att lägga till PnC till filnamet.

New name

Stäng biblioteket och öppna det igen (eller byt fil), nu ser du det nya namnet och du får en ledtråd till vad det är för fil.

Ska vi sätta igång då? Med själva printandet och skärandet.

Börja med att ändra papper till A4, speciellt om du använder en Cameo. Eftersom vi ska skriva ut dessa figurer, så måste papperet passa i din skrivare.

Figurer på mattan

Välj dina figurer och placera de på mattan, precis som du gör när du ska skära ut ett motiv. Om du tittar på mina figurer så ser du att två har vita bakgrunder. Det har ingen betydelse, mer än att den som gjort filen kanske inte har varit så noggrann som man skulle vilja.

Registreringsmarkeringar

Öppna fönstret för Registration Marks. Du hittar det till höger i redskapsmenyn.

Använd registeringsmarkeringar

Ändra de inställningar som behövs. Just nu ändrar du bara vilken typ av maskin du har. Jag har en gammal trotjänare, så jag väljer Original. Positionerna kan du låta vara, även om de utan problem kan flyttas för att spara på papper.

Registeringsmarkeringar på mattan

Som du ser nu så har jag mina figurer på helt fel ställen. Det är de svarta hörnen som kommer att skrivas ut tillsammans med dina figurer. Dessa hörn går att flytta (se ovan), men vi nöjer oss med att ha de där de är den här gången.

Flytta figurerna

Flytta figurerna innanför markeringarna.
Skär sedan till det papper du önskar skära i så att det passar din skrivare. En cardstock eller liknande papper (30,5×30,5 cm) skär du till 21×29,7 cm (A4). Lägg papperet i skrivaren. Tänk på att ha ev struktur åt rätt håll om du vill ha den synlig eller ej i dina figurer.

Skriv ut figurerna

I vanliga fall så är det ungefär nu som du klickar på Send to Silhouette (Skicka till Silhouette), men vi ska skicka det hela till din skrivare istället. Klicka på skrivarikonen och skriv ut på samma sätt som du brukar skriva ut dokument. Jag rekommenderar att skriva ut i hög kvalitet, i alla fall när du vet att du verkligen vill använda bilden.
Stäng eller rör inte dokumentet i Silhouette Studio medan skrivaren jobbar.

Direkt från skrivaren

Nu har du ett papper som ska se ut ungefär så här. Markeringen längst ned i hörnet syns inte på denna bild. Har du en Cameo så har du andra typer av markeringar.

Mata in i maskinen

Fäst ditt papper på skärmattan och mata in i Silhouetten precis så som du brukar göra. Min gamla modell är praktiskt taget handvevad, så gör så som du är van att göra.

Egenskaper för att skära

Nu känner du nog igen dig. Välj den papperstyp som du har använt, i mitt fall cardstock, och kör igång skärningen.
Ditt papper kommer att åka in och ut i maskinen när den försöker hitta de svarta markeringarna. Så fort det är gjort börjar den skära ut.

Färdigt

Nu har du en eller flera figurer att dekorera vad du vill med.

Jag är papperspysslare som ni säkert märkt här i bloggen, men jag vet att det finns möjlighet att skriva ut på en viss typ av vinyl och andra medium. Tillvägagångssättet är det samma, men jag kan inte svara på hur dessa material beter sig eller hur man använder dem.

Notera:
Det är inte alla filer som är jättebra gjorda, vissa får du kanske jobba med lite själv för att få de som du vill. Kossan jag har använt har skärlinjen någon millimeter utanför kanten, och rosen är inte skuren mellan stjälkarna. (Lite svårt att se här, men desto lättare på föregående bild)
Kvaliteten på skärfilen

Decoupage med stort motiv

Jag får ofta frågan; Hur gör man decoupage? Det ser så svårt ut.
Mitt svar brukar oftast bli att det är en av de lättaste teknikerna jag har lärt mig, men visst krävs det kunskap och övning för att få det bra.

Här visar jag den enklaste grundtekniken på ett stort motiv.
Vill du läsa mer om olika lacker och andra tekniker så  hittar du det i Grunderna i decoupage. Där hittar du också fler länkar till olika tekniker/sätt att använda decoupagelack som jag har visat här i bloggen.

Material som behövs

I den här beskrivningen kommer jag att skapa en tavla till mitt kök. Jag har använt en canvas till detta, men tekniken är den samma oavsett vad du sätter decoupage på. Det som kan skilja är hur mycket ditt material suger. Tyg, papper och kartong suger mer än glas och porslin. Det som påverkas är hur fort du behöver jobba innan servetten har torkat fast. Det viktigaste är att öva och jag rekommenderar att du börjar med ett mindre motiv på en bit vit kartong eller en ask/låda.

För att komma igång behöver du:
Något att sätta decoupage på
En servett du vill använda (3-lags)
Pensel
Decoupagelack

Dela servetten

Börja med att dela på din servett. Pillar du lite på kanten så lossnar två helt vita lager. Dessa lager drar du bort så att du bara har det översta lagret kvar med ditt motiv.

Passa in motivet

Lägg motivet på plats och se att det ser bra ut. Jag tycker att kanterna är för skarpa för den effekt jag vill ha.

Tips!
Allt som är vitt på din servett kommer att bli genomskinligt och släppa igenom färgen på ditt föremål. Lättast är att använda vita föremål, men du kan också måla vitt precis där du vill ha ditt motiv.

Rivna kanter

För att bli av med de skarpa kanterna rev jag loss bitar. Denna teknik kan ge olika effekter. Min servett har en färgad bakgrund, men har du en vit bakgrund så smälter kanterna in mer om de är rivna.

Lakca

Håll ditt motiv på plats med ena handen och vik ned halva servetten. Lägg lack på ytan under servetten.

Lackat

Du behöver inte täcka hela området, utan gör en liten del och fäll sedan försiktigt ned servetten lite i taget. Stryk med fingret för att undvika veck och bubblor.

Blöt servett

Här syns det var servetten ligger mot det blöta lacket. De bitar som inte fäster mot lack, där jag missat att lacka, är lätta att lyfta upp och lacka under. Blir det väldigt veckat och fult kan du försiktigt lyfta upp servetten och lägga tillbaka den igen. Vill du lyfta upp servetten igen måste du göra det fort innan lacket har börjat torka.

Tips!
Tänk på att det är ett tunt blött papper du jobbar med. Det går lätt sönder om du drar i det för mycket.

Lacka nedre delen

När den övre delen är till belåtenhet fortsätter du med den undre delen.

Färdiglackat

Lacka nu ovanpå servetten. Var noga med kanterna. Börja i mitten på motivet och jobba dig utåt. Servetten som nu är fuktig drar ihop sig lite, så om kanterna fortfarande är torra så viker de upp sig. Om lacket hinner torka får du en hård kant som blir ett skarpt veck sedan.
Lite veck kan det alltid bli, speciellt om du inte har ett helt slätt föremål. När du lackat över hela servetten kan du jobba lite på de värsta vecken eller bubblorna med mer lack. Se till att din pensel alltid är blöt och var försiktigt så att servetten inte går sönder.

Tips!
Går servetten sönder kan du riva en bit som har samma färg och fästa över det trasiga området. Det kommer att synas lite, men ser bättre ut än ett hål. Försök att riva till en bit som inte är mycket större än ditt hål. Ju mer av servetten som överlappar desto mer syns det.

Färdig

Så här blev min tavla när lacket torkat. Jag ska lacka över hela tavlan en gång till och sedan dekorera lite.
Som du kan se så har jag veck i mitt motiv. Det beror delvis på att min kanvas har struktur och sedan kanske jag inte var riktigt så noga som jag borde ha varit (jag fotade dessutom mitt i allt ihop. Inte att rekomendera om du vill ha det perfekta skrynkelfria resultatet).
Hur den blir färdig kommer jag att visa så småningom.

Glöm inte att det sällan blir perfekt första gången. Öva är det bästa, och börja inte med presenten till föräldrarnas guldbröllop innan du känner dig nöjd med dina resultat. 😉

Vill du ha fler tips och inspiration kan du titta på Steg-För-Steg Decoupage.
Har du frågor så ställ de gärna i kommentarsfältet så svarar jag så fort jag kan.

(Gillar du servetten jag har använt så har jag ett par kvar som jag säljer)

Klä lådor med papper

deco-box-done-all

Billig förvaring är ju aldrig fel, dessutom är det ett sätt att återvinna och skapa eget på. Jag ville snygga till en del av min förvaring i pysselrummet, utan att för den skull köpa helt nya lådor.

deco-box-before

Så här såg det ut från början. Inte jättesnyggt direkt med papplådor för kattmat, men det blev ändring på det.

För detta behöver du:

  • Tomma lådor
  • Färg i valfri kulör samt pensel
  • Fina, lite kraftigare papper
  • Sax
  • Lim eller tape
  • Linjal
  • Vass kniv

deco-box-start01

Vi börjar från början med en oöppnad låda. Dessa lådor har en bra öppning, om man inte ska göra om dem när de är tomma. Jag vill ha raka kanter på mina lådor, men förpackningen har en perforerad halvcirkel ned på en långsidan. För att undvika detta hål, så skär jag upp lådorna i locket i stället. Lite bökigare, men det blir snyggare som förvaring.

deco-box-start02

Locket är lite perforerat runt kanterna, så det är ganska lätt att skära upp det. Var bara försiktig så att du inte skär hål i en påse eller två. Det blir så kladdigt då.

deco-box-start03

Dåså, lådan är tömd att katten är mätt. Dags att måla lite. Jag valde att måla insidan av mina lådor vit. Detta för att dom står framme och man ser ned i dem. Det blir snyggare och framförallt ljusare i lådorna så.

deco-box-start04

Jag målade även ungefär 2 cm ned på utsidan. Kanten på lådan är inte alltid helt rak, mina papper hade lite vitt på kanterna, så det blev snyggast att papperet gick gems med den nedre kanten och var lite ojämnt högst upp. (här syns den där perforerade halvcirkeln jag ville undvika)

deco-box-start05

När lådan är torr mäter du höjden på lådan och bredden på långsida respektive kortsida. Jag kommer att använda mig av fyra bitar av papper för att få snygga hörn. Har du ett tunnare papper kan det gå att använda större bitar. Tänk då bara på att du kanske måste måla hela lådan vit även på utsidan för att inte lådans färger ska lysa igenom.

deco-box-start06

Jag började med gaveln, men la till två centimeter på bredden. Då går det att vika över kanten och undvika glapp mellan kortsida och långsida. Jag har valt att arbeta med dubbelhäftande tape, men du kan använda lim också om du vill. Sätt tape eller lim på hela baksidan.

deco-box-start07

Fäst papperet på kortsidan och vik ned kanterna mot långsidan. Använder du lim kan du behöva hålla i tills limmet torkat för att papperet inte ska vika upp sig så att hörnet blir ojämnt.

deco-box-start08

Gör den andra kortsidan på samma sätt som den första.
Skär till långsidan ett par millimeter kortare så att du inte får en sida som är lite för lång. När du fäster långsidan så ska den vara strax innanför hörnet. Detta gör också att det inte finns någon kant som lätt hakar i annat på din låda. Hörnen håller sig fina längre då.
deco-box-done-al-placesl

Hos mig blev det mycket snyggare med fyra färgmatchade lådor.
Nedan hittar du varje låda med information om använt papper.

 

Dekorera ett kakfat med decoupage

Kakfat dekorerat med Decoupage

Uppdukat för fika med ett hemmagjort kakfat

Ett vanligt, ganska tråkigt, glasfat kan bli en riktigt höjdare om man dekorerar det med en servett och decoupage. Till kalaset kan man göra flera fat och skålar som sedan kan matcha kalasservetterna perfekt.

kakfat_material

För att komma igång behöver du ett glasfat, en fin servett (3-lags), en mjuk pensel och decoupagelack för glas.

kakfat_ställning

Första steget är att diska fatet så att du får bort allt fett (finns mer än vad man tror på händerna) samt ev. klisterrester från etiketter.  För att behålla det diskade och torkade fatet fettfritt så kan du använda en plasthandske på en hand när du hanterar det.
Det är bra om du har något att lägga fatet på när du arbetar. Jag har sparat och använder en liten pringelsburk. Placera fatet med insidan nedåt. Eftersom detta fat ska användas till servering av mat så läggs servettmotivet på undersidan av fatet. Det blir då lättare att diska av och det håller längre. Samt att det ändå är ett lim/lack som ska läggas på, och det är kanske inte det bästa att sedan lägga ätbara saker ovanpå det.

kakfat_dela-servett

Jag har valt en servett med en massa små motiv, muffins.  I den här beskrivningen så kommer jag att använda servetten hel, men man kan även klippa ut figurerna och lägga dom på plats en och en. Lite pilligare och tar lite längre tid. Det kan också vara svårare att få det riktigt snyggt om man inte har använt decoupage innan.
Dela servetten så att du får bort dom två helt vita lagren och bara har ett tunt lager med motivet kvar.

kakfat_täck-hela

Placera servetten över hela fatet och se till att det täcker överallt.  Använd hela servetten och låt den hänga ned över kanten på fatet.

kakfat_solfjäder

Ta lack på penseln och börja i mitten på fatet och jobba dig utåt i en solfjädersform. Var försiktg där servetten har blivit blöt. Den går då lätt sönder, så det bästa är att jobba med ganska mycket lack och bara dra en gång med penseln. Lacka ut till kanten på fatet.

kakfat_torka

När du gått hela varvet runt låter du lacket torka. Det tar lite längre tid än om man gör decoupage på ett material som är lite sugande. Här måste allt lack torka, då glasfatet inte suger upp någon fukt.

kakfat_riv-kant

När fatet är torrt efter första omgången lack river du försiktigt av servetten runt om. Riv så när kanten som möjligt, men håll koll på var du river så att du inte river loss det som är lackat. Kanten blir lite fransig, men den smälter in bättre då.
Lacka sedan hela fatet en gång till och var noga vid kanten. Du kan lacka runt kanten och in någon millimeter på insidan om det skulle behövas. Det viktiga här är att du fäster kanten på servetten ordentligt så att den inte står upp någonstans. Låt sedan fatet torka ordentligt ett par timmar eller över natten.

Värm ugnen till det gradantal som står på din flaska. Det kan variera mellan olika märken. Placera sedan fatet i den varma ugnen och låt det härdas så länge som tillverkaren rekommenderar. Håll lite koll bara så att du inte råkar bränna det.

kakfat-uppdukat-close

Så fort fatet är klart och har svalnat torkar du av det med en fuktig trasa och kan använda det till servering.
Fatet tål nu att torkas av på undersidan med en  fuktig trasa och handdiskas på insidan. Det bästa är dock om man kan använda en trasa även på insidan så att du inte råkar rispa sönder motivet med en diskborste.

Glittra Styrolitägg

Den här beskrivningen börjar med att du delar äggen. Detta är inte nödvändigt för att kunna glittra dem.
För att glittra styrolitägg (eller andra styrolitfigurer) behöver du:
Styrolitägg
Decoupagelim
Löst glitter
Hårspray

Bra verktyg är:
Låda som du kan fånga upp glitter med
Tandpetare
Frigolitbit eller liknande som du kan sticka ned tandpetare i
Pensel
Kniv

image

Börja med att dela dina ägg i två delar på längden. Använd en kniv så att du får ett jämnt och snyggt snitt.

image

Stick en tandpetare i varje ägghalva. Den ska sitta ordentligt, men inte gå igenom på ovansidan.

image

Pensla ägget med decoupagelack…

image

och strö sedan löst glitter över lacket.

image

Sätt dina glittriga ägg i frigolitbiten och låt torka. När lacket är torrt sprayar du tre till fyra lager med hårspray för att fixera glittret.

image

Efter hårsprayen kan du lacka äggen med decoupagelack igen. Använd ett blankt (glossy) lack för att glittret ska fortsätta glittra.

Lycka till!

En ram med örhängen

Gör din egen smyckesförvaring eller display

Jag har massor med örhängen, tyvärr så använder jag bara en bråkdel eftersom allihop ligger huller om buller på fat, i skrin och i lådor.
Jag har funderat på det ett tag, och tog mig i kragen för ett tag sedan och gjorde en egen smyckesförvaring som jag tror kommer att funka för mig. Den går ut på att örhängena hänger i ett nät, så den funkar bara till örhängen med krok eller ringar. Örhängen med bara en pinne och en plopp får jag förvara någon annan stans.

Ramar med när för örhängen

Du behöver:
En ram (jag har använt RIBBA från IKEA)
Hönsnät eller liknande nät
Häftpistol
Avbitartång
Vackert papper

smyckesram01

Börja med att ta bort allt i ramen inklusive glaset. Mät insidan av ramen och klipp till en bit nät som passar. Det gör inget om nätet blir lite lite större. Det är böjbart och det är bra om det fastnar ordentligt.

smyckesram03

Tryck ned nätet i ramen och häfta fast det med en häftpistol. Gå varvet runt och håll koll på att det finns nät att fästa på alla sidor.

smyckesram02

Det är bättre att fästa för mycket än för lite, så se till att alla spretiga delar sitter fast under en klammer.

smyckesram04

Ta sedan ett vackert papper och skär till det så att det passar i ramen. Det kommer att bli bakgrunden till dina örhängen, så använt gärna ett papper som är diskret i mönstret. Intrycket mot en massa olika former blir annars ganska rörigt. Det är ju örhängena som ska synas och inget annat.

smyckesram06

Lägg tillbaka bakstycket i ramen, precis som om du ramat in en bild. Ställ ramen upp och fyll den med alla örhängen du har.

Smyckesramar

Jag har delat upp mina örhängen i tre ramar. Dom två främre visar örhängen jag använder ofta till vardags. På den bakre hänger stora örhängen.

En ram med örhängen

Har du möjlighet att hänga dina ramar på väggen skulle jag rekommendera detta. Dessa ramar är ganska breda, så dom kan stå utan stöd, men dom står inte jättestadigt. När man tar loss eller hänger dit ett örhänge så gungar och välter ramen om man inte håller i den.
Mina ramar blev lite för tunga för att använda det vanliga stödet som finns baktill. Massor med örhängen väger faktiskt mer än vad man tror.

Höstkrans med tyg

Höstkrans klädd med tyg

Hösten har ju kommit en bit på väg, men jag har inte hunnit med min höstkrans, men igår kväll tog jag mig tid. Den är lindad i tyg och dekorerad med löv och kottar av papper.

Höstkrans med tyg

För att göra denna krans så börjar du med att göra en stomme av isoleringsrör. Beskrivning på hur du gör stommen hittar du i posten ”Gör en egen kransstomme”.

När stommen är redo så behöver du följande

Material till höstkrans

Din stomme, så klart, ett vackert tyg, limpistol och extra limstavar till den, knappnål, synål, sytråd och ett vackert band. Hur mycket tyg och band som går åt beror på hur stor stommen är och hur lång upphängning du vill ha.

fallkrans02

Klipp ditt tyg i lagom stora bitar. Mät på stommen hur långa dom behöver vara. Dom ska räcka runt stommen och ligga lite omlott. Bredden klippte jag lite olika. Det är lättare att få liv i kransen om tygkanterna inte ligger med perfekta mellanrum. Medan du klipper kan du värma upp limpistolen, för den kommer till användning nu.

Fäst tyget på stommen

Tryck ut lite lim på det som blir baksidan på din krans. Lägg dit en tygbit och låt det stelna några sekunder. Lägg mera lim ungefär på framsidan och sträck tygbiten över limmet. Se till att inte tyget sitter för löst, för då bubblar det sig.
Tillbaka på baksidan igen så lägger du lim på stommen och lite på tygkanten och fäster resten av tyget. Fortsätt med nästa remsa tills du har gått hela varvet runt.

Dags för bandet till kransen

När kransen nu är klädd mäter du hur lång upphängning du vill ha. Jag använder ett långt band då jag fäster bandet på insidan av min ytterdörr och låter bandet hänga över dörren och ned på utsidan.

fallkrans05

Bestäm vad som ska vara upp på din krans (har den blivit lite fulare någonstans på fram eller baksidan kan det vara ett bra ställe att ha som upp, då täcker du det fula stället med bandet) och hitta mitten på ditt band. Fäst bandet med en knappnål på insidan av din krans, där du vill ha bandet.

fallkrans06

Limma fast bandet på baksidan av kransen. Har du ett brett band kan du trycka ut ganska mycket lim. Jag limmar bandet för att det ska sitta säkert och inte glida runt. Det är bra om man har ett lite glattare och glansigare band som jag använder här.

fallkrans07

På framsidan tar du synålen och lite sytråd och trär igenom bandet. Detta görs för att få lite rynk på bandet där du sedan sätter rosetten. Då ser det ut som att rosetten är knuten direkt på bandet.

fallkrans08

Limma nu fast bandet på framsidan på samma sätt som på baksidan. Ta resten av ditt band och knyt en rosett. Tappa inte tålamodet om det inte blir bra på en gång, utan knyt upp och knyt om. Har du ett smalt band är det snyggast med en liten rosett. Rosettögglorna har en tendens att falla ihop annars. Med ett bredare band kan man ha en större rosett. Limma fast rosetten precis nedanför rynket.

Kransdekorationer av papper

Vill du ha mer dekorationer på din krans är det bara att sätta igång nu. Jag har valt att stansa ut löv i höstfärger. Kanterna på löven har jag sedan färgat in lite med en mörk stämpeldyna och vikt upp kanterna på. Kottarna är gjorda i brunt papper.
Löven heter Tattered Leaves och kotten heter Tattered Pinecone. Båda från Tim Holtz. På löven sitter sedan några halvpärlor i mörkrött och beige.

Gör en egen kransstomme

Dörrkransar finns det en uppsjö av idéer på hur man kan dekorera, men det är inte alltid man hittar en stomme som man tycker passar. Antingen är den för liten eller för stor, eller kanske av helt fel material. Har man tänkt att täcka hela kransen så kan man enkelt göra en stomme själv. Du behöver besöka Clas Olsson eller en liknande butik.

Införskaffa en bit rörisolering som är förskuren på ena sidan. Du behöver också lite silvertape eller annan hållbar tape samt en kniv.

Material till kransstomme

Jag valde en bit isolering som har en ytterdiameter på 41mm, men du kan välja en tjockare eller smalare om du vill. Det som är viktigt är att den är förskuren på en sidan.
Mät hur stor krans du vill ha och skär bort det överflödiga materialet. Jag vill inte ha min superstor, så jag skar bort 26 cm.

kransstomme_skäral

Skär försiktigt upp det sista i skåran så att du kan öppna röret helt och hållet. För att röret ska gå att böja till en cirkel som håller formen så behöver insidan vara mindre än utsidan på cirkeln. Den uppskurna sidan ska därför vara vår utsida eftersom den kan dela på sig och därmed bli större. Prova att böja åt olika håll så ser du skillnaden.

kransstomme_tape

För ihop ändarna på röret och linda ett par varv med tape. Se till att det sitter ordentligt. Jobba sedan igenom din kransstomme så att den är jämn runt om. Röret delar lite på sig där du skurit upp det, men trycker man och vrider lite så får man det jämnt.

kransstomme_utsida

När du är färdig så ska man nästan inte kunna se skarven.

Färdig kransstomme

Nu är stommen färdig och du kan dekorera den efter eget önskemål.

Maska

Ett sätt att nyttja sina stämplar lite mer är att använda sig av maskning. Genom att maska olika motiv så kan man få djup och effekter i sina motiv. Ett träd kan stå bakom huset, en flicka kan sitta på en bänk eller mur, solen tittar fram bakom ett moln osv. Så hur gör man då? Det är inte svårt, men beroende på motiv kan det vara pilligt.
Du behöver:

  • Papper
  • Två olika stämplar
  • Postit, eller annat självhäftande papper
  • Stämpeldyna
  • Sax, helst liten och vass

Innan man börjar är det bra att planera sitt motiv. Man måste lära sig att tänka baklänges och försöka se det färdiga motivet framför sig. Den stämpel du stämplar med först är det motiv som kommer att synas längst fram, nästa motiv hamnar bakom det första, tredje hamnar bakom det andra osv. Självklart beror det lite på var du placerar motiven. För att göra det enkelt har jag här valt att använda två motiv. En hjärtorm och en bladranka.

maska01.gif

Börja med att stämpla det motiv som ska vara främst, i mitt fall ormen.

maska02.gif maska03.gif

Stämpla sedan samma motiv på en postit eller annat självhäftande papper och klipp ut det. Detta gör man för att ha något att täcka det första motivet med medan man stämplar resten.

maska04.gif

Sätt fast det utklippta motivet precis över det första motivet. Se till att det täcker helt och inte glipar någonstans. Stämpla sedan med motiv två över alltihop. Det utklippta ser till att inte något av det andra motivet hamnar på det första.

maska05.gif

Pilla loss det utklippta så ser man resultatet. Om jag nu skulle vilja lägga en till bladranka vänd åt andra hållet skulle jag få maska även rankan. Den är pillig att klippa ut, så det gäller att man väljer sina motiv. Ett bra tips är att spara maskningen, den går ju att använda igen och så slipper man sitta och pilla och klippa en gång till senare.
Lite färg och glitter så är motivet färdigt att användas fiesta.gif

maska06.gif