Nytt försök, E-bok vs Pappersbok

Vissa är för det ena och emot det andra. Vissa tycker att det är en revolution medan andra är rädda att en era går i graven. Jag är någonstans mittemellan dessa och ibland helt på den ena eller andra sidan. Jag är inte ombytlig, jag ser bara för och nackdelar med båda varianterna.

Jag älskar böcker. Har gjort det sedan jag var stor nog att kunna läsa. Slukade böcker med hull och hår. Hade alltid en på gång och flera som jag ville läsa. Fick panik om jag inte hade en bok att försvinna in i. Den känslan är kvar än idag. Men vad är det som gör att en bok måste vara tryckt på papper? Enligt mig är det känslan av att faktiskt hålla berättelsen i handen. Att känna doften av den (ja jag vet… det är papper och trycksvärta), höra sidorna prassla lite när man bläddrar. För mig är det, och kommer alltid att vara, något speciellt med en pappersbok. Att krypa upp i soffan en ledig dag och bara få läsa och läsa och läsa. Det förknippar jag med pappersboken.
E-böcker då? Vad är bra med dom. Dom är ju så klart lätta att bära med sig. Oavsett hur många jag vill ha med mig på resan så väger dom aldrig mer än det medium som jag har dom på. Eller tar större plats. Oavsett om det är på en platta, i telefonen, i datorn eller på en läsplatta. Det är ett stort plus. Men det är faktiskt i stort sätt det enda verkligt positiva jag kan komma på. Ska kanske vara det då att man enkelt kan låna böcker från biblioteket. Det kan jag göra från sängen och börja läsa på en gång. Är ju ganska bra det också faktiskt.

Har precis läst igenom trilogin Hungerspelen som e-böcker. Inga större problem, funkade bra på min nya telefon. Tog ingen plats i väskan. Gav ingen direkt läsförhöjelse faktiskt. Gillade inte känslan av att sitta och stirra på telefonen på tåget. Skulle kanske funka bättre där med en mer tydlig läsplatta. Men jag saknade att kunna bläddra på riktigt. Att dutta med fingret i kanten på sidan gav inte samma sak.
Jag kommer att nyttja e-böcker, men jag kommer aldrig ge upp pappersboken. Skit samma att dom tar upp massor med plast i både väskan och i bokhyllan, att dom väger en massa, men dom är så mycket mer än böcker för mig. Dom ger färg åt inredningen, jag tycker om att titta på dom när jag passerar bokhyllan. Jag kan komma ihåg hur/var/när jag köpte en speciell bok när jag håller den i handen. Jag kan komma ihåg saker som hände när jag läste en bok när jag ser omslaget på den. Jag har svårt att tro att ett gäng e-böcker skulle kunna ge det som en pappersbok ger mig helt enkelt. Eftersom varje bok är mer än en hög papper och trycksvärta för mig.

Så därför är jag mittemellan e-böcker och pappersböcker. Jag ser nyttan med det ena och nöjet med det andra. Och kommer som sagt att använda mig av båda på olika sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *