3 olika bokappar

För länge länge sedan (mer än ett år sedan) började jag fundera på hur jag skulle kunna hålla bättre koll på mina böcker. Jag älskar böcker, läser massor och gillar främst pappersböcker. Jag läser en hel del e-böcker också för smidighetens skull.
I alla år har jag med jämna mellanrum lyckats köpa dubbletter av böcker. Ibland till och med fler än två, det har blivit både tre och fyra. Jag ville nu ha ett smidigt sett att kolla om jag redan har en bok när jag står i butiken och inte när jag kommit hem. Jag har genom åren försökt ta tag i detta i bloggen genom olika plugin, men inget har varit direkt smidigt. Dessutom har det varit svårt att titta i bloggen när jag inte har haft en dator tillgänglig.
Vid ett telefonbyte så öppnades en helt ny värld för mig. En värld full med appar. Nog måste det finnas en bra lösning för mig och mina böcker nu?
Jag har ännu inte funnit den perfekta appen, jag måste nog skriva den själv i så fall, men vi kan väl säga att jag har funnit den bästa möjliga just nu. Den app jag valde kanske inte passar dig, men nedan finner du en liten lista på de appar som jag gick igenom innan jag hittade det som passade för mig.

Jag började med att bestämma mina kriterier, vad jag kunde skippa och vad som absolut måste vara med. Därefter dissade jag många appar direkt på deras beskrivning i Google Play. Det finns massor med appar för att hålla reda på böcker, men det var inte många som uppfyllde mina kriterier.

Jag hade följande kriterier:

 • Snabbt och lätt att lägga till nya böcker
 • Ska inte bara kunna hitta böcker på engelska
 • Lätt att lägga till eller ändra framsidan på boken
 • Utlåning
 • Olika bokhyllor som jag själv styr över, en bok ska kunna ligga på flera hyllor

OBS!
I beskrivningarna nedan finns det mest information om den app jag valde. De andra apparna tog jag bort ganska snabbt när jag märkte att någon av mina kriterier inte fanns eller inte funkade så smidigt.

book butler

Book butler

 • Skapa egna hyllor/kategorier men en bok kan bara ligga i en hylla.
 • Automatskapa hyllor för författare och boken hamnar där automatiskt.
 • Hittar boken genom EAN-kod/ISBN, lite glest med böcker på svenska. Hämtar från: isbndb.com, Open library, Google, Powells, Library of congress
 • Snabbt och enkelt att lägga till ett omslag. Fota av boken och välj spara. Finns dock inga redigeringsmöjligheter
 • Skapa en önskelista
 • Statistik som visar antal böcker, populära kategorier och senast tillagda böcker
 • Sök på titel eller författare i en fritextruta.
 • Utlåning finns
 • Betygsmöjligheter

Ganska så funktionell, dock väldigt trög ibland. Hänger sig allt för ofta och kan ta en stund att stänga då man måste backa sig igenom alla sidor som har visats. Skulle behöva en close-knapp av något slag.
Böckerna visas mot en bakgrund som jag tror ska föreställa något träaktigt. Tyvärr så visas omslagen väldigt små och över varje bok står titeln, i alla fall de första åtta bokstäverna. Kan göra det svårt att hitta om man har ett gäng böcker i en kategori. Ingen möjlighet att sortera på serier eller liknande. Allt ligger i bokstavsordning. Lite väl luftigt mellan varje bok, när nu bokens framsida ändå visas med liten bild så hade man kunnat dra nytta av litenheten och få plats med fler böcker på varje sida. Nu är det mycket luft mellan varje bok och mellan bokens ”namnlapp” och bild. Blir lite förvirrande vilken ”namnlapp” som hör till vilken bild/bok.
Det går att lägga till en hel del information till varje bok, Titel, Författare, ISBN/EAN, Sammanfattning/baksida, Serie, Förlag, År, antal sidor, Kategori (finns ett par förinställda på engelska), hylla (som du skapar själv). Du kan även bocka i om du har läst boken, ge den betyg mm

Inte mitt val

books app

BooksApp

 • Kan sortera på serier, författare, förlag.
 • Scannar EAN-kod/ISBN
 • Utlåning finns
 • Hittar info om scannad bok
 • Betygsmöjligheter

Föll väldigt snabbt på att det blir småbökigt att få in en framsida till boken. Det går inte att fota direkt, utan man får välja bild från galleriet i telefonen. Detta gör att jag antingen måste fota boken innan jag öppnar BooksApp och scannar den (utifall att bild inte finns) eller stänga BooksApp, fota av boken, öppna BooksApp och hitta boken utan bild. Hittar inga böcker på svenska alls. Appen väljer själv vilka ämnen boken platsar under om den hittas med ISBN. (Harry Potter and the Philosopher Stone fick följande ämnen: Juvenile Fiction/Fantasy & Magic, Juvenile Fiction/People & Places/Europa, Juvenile Fiction/School & Education.)
Vill du låna ut boken till någon och ange det så måste personen i fråga finnas med i din kontaktlista i telefonen.
Plus för att du kan ange en undertitel.

 

book catalogue

Book Catalogue

 • Flera möjligheter att lägga in en bok (scanna ISBN, ange ISBN, leta på nätet, ange manuellt)
 • Utlånsmöjlighet
 • Många möjligheter till inställningar, bland annat om man vill ha mönstrad eller svart bakgrund.
 • Betygsmöjligheter
 • Lätt att ändra sorteringen på böcker
 • Sök på författare eller titel

Bra med information till varje bok. Lånmöjlighet finns när boken är sparad. Hittar även böcker på svenska med bild och bra med information. Bra med möjligheter att ställa in hur du vill att boklistan ska sorteras. Du kan välja vilken information som ska visas när du lägger till böcker och i vilken ordning böcker ska visas (författare, serie mm)
Går att lägga till omslagsbild direkt från kameran, från galleriet eller från en annan upplaga. Enkelt att lägga till olika bokhyllor, dock inte i samband med att man lägger till en bok. Böcker kan ligger på flera hyllor samtidigt. Böcker i serier är lätta att numrera, numret på boken syns sedan i boklistan.
Backup går att ta och sedan maila eller spara i telefonen. Backupen går att redigera i ex. Excel så att du kan göra förändringar på flera böcker snabbt och sedan lägga tillbaka i telefonen.
Går att koppla till Goodreads om du redan har ett konto där.
Bäst hittills

 

Dessa appar är testade på en androidtelefon. Länkarna går till Google Play. Om dessa appar finns iPhone har jag ingen koll på.
Hör gärna av dig om du har andra åsikter eller gillar någon app som jag inte har provat. Har du skrivit om den/det så länkar jag gärna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *