Hemtrevligheter

Jag grejade lite i köket nu på förmiddagen. Fyllde diskmaskinen och startade den, torkade bänkar, plockade undan lite småsaker och stod och tittade på kaffebryggaren. Ingen av oss dricker kaffe, vi håller oss till mängder med te i stället, men ibland har vi gäster som vill ha kaffe så vi investerade i en billig bryggare från SIBA.
Vårt kök är inte direkt fyllt med förvaring, så denna bryggare kommer att få stå i sin kartong i förrådet när den inte används. Den kommer inte att användas superofta, så jag vill gärna att den ska vara ren när den ställs undan. Enklaste sättet är att koka ur den med bara vatten, så det var det jag gjorde.
När jag fyllt bryggaren, ställt kannan på sin plats och slagit på strömbrytaren så fick jag en sådan härlig hemtrevlig känsla. Det bubblade och droppade från bryggaren. Doften av kaffe fanns inte där, men jag kunde ändå känna den. Dripp dropp bubbel…..

När jag var barn var det ofta jag som gjorde kaffe till mamma och pappa. Mest för att jag tyckte så mycket om kaffedoften.  Fyllde på kallt vatten i bryggaren, satte i ett beigt kaffefilter, öppnade den vita porslinsburken med guldkant och kände doften av kaffet. Började räkna tyst för mig själv, ”en två tre koppar å så en för kannan”. Stängde locket till bryggaren, satte på den, sniffade lite extra i kaffeburken och ställde tillbaka den i skåpet. Den stod precis så att jag kunde få tag på den om jag stod på tå. Sedan satt jag på golvet i köket tills bryggaren bubblat färdigt och avslutat med ett rejält gurgel och ett pys.

Jag ska kanske behålla bryggaren i köket och brygga kaffe ibland bara för att det är hemtrevligt och luktar så gott?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *