Kom igång med Instagram – Del 4

Dags för lite detaljer med Instagram. Jag tänker gå igenom vad en hashtag är och hur den funkar, hur du byter profilbild och en hel del mer.

Genvägar till avsnitt

Sök efter en person, en tag eller en plats
Gör ett anrop till en person
Tagga en person i en bild (och hur ser det ut när du blir taggad?)
Jag skrev fel eller vill ta bort bilden, hur gör jag det?
Kommentarer och Likes
Använd en Hashtag (#)
Byt Profilbild

Starta appen och gå till din profil (gubben nere i högra hörnet)

Vi börjar med en liten översikt över ett par knappar

Screenshot_2015-07-11-20-51-56-1

Jag kommer att snabbt gå igenom dessa fyra knappar som du ser precis ovanför dina bilder
Fyrkanten – Visar dina bilder i rader med tre på varje rad.
Ränderna – Visar dina bilder så som de ser ut i flöden. En efter en rakt ned med kommentarer.
Kartnålen – Visar på en karta var dina bilder är tagna, beroende på om du använder Photo Map eller inte (Se Del 3 för mer information om Photo Map).
Tavlan – Här ser du de bilder där du har blivit taggad


Sök efter en person, en tag eller en plats

Innan vi börjar med ett anrop eller något annat, så är det bra om du följer någon. Du kan följa mig om du vill på miensdotorg. Du kan utan problem göra detta utan att följa just mig, du kanske redan följer en massa konton som du kan skicka ett anrop till 🙂
För att hitta mig är det lättast att göra en sökning.

Sökning

Klicka på förstoringsglaset längst ned på Instagram. Skriv sedan in det du söker efter. Du kan välja om det är en topsökning, då får du fram de mest populära på det sökordet, eller om du söker efter en person, en tag (hashtag) eller en plats.
Som du ser på den här bilden så har jag sökt på top eftersom jag fick en bra träff på en gång. Det är jag som är högst upp :). Stirra dig inte blind på bilden, leta efter rätt kontonamn istället. Det finns en möjlighet att jag bytt profilbild efter det att denna skärmdump är tagen.

miensdotorg
Klicka på mitt namn (miensdororg) så kommer du till mitt konto. Där kan du enkelt följa mig genom att klicka på den stora knappen där det står Follow.


Gör ett anrop till en person

Nu så, nu följer du minst en person, så nu provar vi att göra ett anrop.
Välj en bild som du vill lägga upp, och gör precis som i Del 2, men stanna lite när du skriver din text till bilden.

Screenshot_2015-07-11-21-01-07

För att kunna få upp en lista med namn, så måste du följa den person som du vill anropa. Annars går det bra om du vet det fullständiga Instagramnamet. Jag följer Kit & Clowder och kan därför anropa det kontot här.
Börja med att skriva ett @-tecken skriv sedan de första tecknen i namnet så bör det komma upp i listan. Välj det konto du vill anropa och gör sedan klart din bild (fortsätt skriv text eller klicka på bocken).

Screenshot_2015-07-11-21-03-26
Nu får den personen ett meddelande på sitt konto att du nämnt henne eller honom.


Tagga en person i en bild (och hur ser det ut när du blir taggad?)

När vi nu ändå håller på så kan vi tagga en person i en bild också. Detta är vanligast på bilder med människor. Jag har valt en bild på något jag pysslat för att jag inte vill lämna ut personer med deras kontonamn hur som helst.

Screenshot_2015-07-12-13-40-24

Lägg upp bilden och skriv in din text. Klicka sedan på Tag People innan du klickar på bocken uppe i högra hörnet.

Screenshot_2015-07-12-13-40-44

Nu ser du din bild i större format och kan klicka i den. Klicka på det ansikte (i mitt fall den tass) som du vill tagga. (jag klickade på den vänstra tassen).

Screenshot_2015-07-12-13-40-51

Börja skriv in namnet på den du vill tagga så får du upp en lista som du kan välja från. Klicka på rätt namn.

Screenshot_2015-07-12-13-40-56

Nu har min vänstra tass fått en tagg. Vill du lägga till fler personer klickar du på nästa ansikte och skriver in namnet. Klicka på den blå bocken när du är färdig.

Screenshot_2015-07-12-13-41-55

Så här ser det ut när du är taggad i en bild (när du klickar på knappen med tavlan, se överst i denna post). Klickar du på bilden så ser du vilka som är taggade i den. Du kan tagga dig själv i en bild (vilket jag gjorde här) om du vill.


Jag skrev fel eller vill ta bort bilden, hur gör jag det?

Ibland kan man ha lite bråttom och skriva fel eller glömma nämna något innan man skickar iväg bilden. Då kan det vara bra att gå in och ändra. Du kan ändra i din text, göra ett anrop eller lägga till en hashtag. Du kan också tagga en person. Du kan bara ändra i dina egna bilder.

Screenshot_2015-07-11-21-04-31

När du tittar på bilder i flödet eller på din egen profil så ser du tre små prickar till höger om kommentarerna. Detta är en liten meny som du kan klicka på.

Screenshot_2015-07-11-21-03-35

I den här menyn kan du välja Edit. Väljer du Delete så tar du bort bilden från ditt konto. Klicka på edit, så ska vi ändra texten till denna bild. (du behöver inte ändra något, men klicka edit i alla fall så att du får se hur det ser ut.)

Screenshot_2015-07-11-21-03-47

Ändra din text eller tagga en person och klicka sedan på bocken uppe i högra hörnet så ändras din text.


Kommentarer och Likes

Att kommentera en bild eller gilla en bild är inte svårt.

Screenshot_2015-07-11-21-04-31

Tittar du precis under en bild så ser du ett hjärta och en pratbubbla. Klickar du på pratbubblan så kan du kommentera bilden. Du kan göra anrop och använda en hashtag precis som vanligt i en kommentar (för hashtag, se nästa avsnitt).

Screenshot_2015-07-11-21-05-05
För att gilla en bild kan du antingen klicka på hjärtat under bilden eller dubbelklicka på själva bilden. Du ser då ett transparent hjärta på bilden som försvinner ganska fort. När hjärtat under bilden är rött har du gillat den bilden. För att du bort din gillning klickar du på hjärtat igen.


Använd en Hashtag (#)

När man använder en Hashtag kan man säga att man bokmärker bilden. Hashtagen skriver du i texten till din bild och den blir då en länk.

Screenshot_2015-07-12-14-57-20

Klickar man på en sådan länk får man upp alla bilder med den hashtagen. (det finns inte så många bilder med #miensdotorg, men använd gärna den taggen om du vill prova 🙂 )Väljer du att dela din bild på Facebook eller någon annan stans där hashtaggar funkar så följer den med i din text.
Det finns hashtaggar till det mesta, och finns den inte så skapas den när du skriver. För att vara trevlig mot dina följare så tagga inte varje ord i din text. #Det #Blir #Väldigt #Jobbigt# Att #Läsa #Då. Stora och små bokstäver har ingen betydelse i din tagg men kan göra det lättare att läsa den. #MiensDotOrg är lättare att läsa än #miensdotorg. Du kan inte använda mellanslag, bindestreck eller andra tecken i din hashtag.

Screenshot_2015-07-12-15-02-28

Överanvänd inte taggar men vill vill du använda många är det bättre att skriva din text till bilden i vanlig text och skriva alla taggar i slutet.

 
Byt Profilbild

Ibland så vill man byta sin profilbild. Du har kanske tagit en bättre bild på dig själv eller vill fira något speciellt.
Screenshot_2015-07-12-15-11-12

Gå till din profil och klicka på din bild. Du får då upp en meny där du kan välja hur du vill byta bilden. Jag har valt att ta en bild från arkrivet (Choose from Library)

Screenshot_2015-07-11-20-51-48

Placera bilden som du vill ha den och klicka på bocken så har du en ny profilbild.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *