Nytillagd beskrivning, visas på helt fel ställe

Tråkigt bloggjobb

Fick i uppdrag av Scrapparazzi att läsa på om sökmotoroptimering (SEO). Har aldrig riktigt gillat att hålla på med det, men det är ju ganska nödvändigt egentligen. Har suttit under dagen och googlat (lite ironi där 🙂 ) och läst och antecknat och tänkt. Och självklart så poppar min blogg upp i huvudet på mig. Den är inte sökmotoroptimerad för fem öre. Snarare tvärtom tror jag. SökmotorOoptimerad. Finns det ordet? Min blogg kvalar i så fall in där.
Eftersom jag ändå ska lära mig något om detta, så tänkte jag att det är bättre att min blogg drabbas av allt jag kan ställa till med innan jag ger mig på något som tillhör någon annan.
Så jag började titta på inställningar. Bloggen har nu fått en beskrivning, som nu syns och inte passar in där den visas. Måste alltså in i koden och greja, för jag hittar inget ställe just nu att bocka bort det. Så klart. Tror att det var anledningen till att jag inte hade beskrivning från början.

Nytillagd beskrivning, visas på helt fel ställe

Gick över till att titta på hur mina kategorier ser ut. Vissa är väl ok, andra ganska onödiga. Borde plocka bort vissa och slå ihop med andra. Kategorier med en post känns lite överdrivet. Läste att om man använder både kategorier och taggar (vilket jag gör, orkar inte tagga alla gamla poster) så bör posten bara ligga i en kategori, men kan ha flera taggar. Lite städning är av nödvändighet helt klart. Klarade i alla fall av att sätta beskrivningar på alla kategorier. En sak i taget helt enkelt. Beskrivningar syns dock inte i mitt tema, men jag får väl hoppas att Google hittar dom 🙂
Apropå kategorier och taggar. Mina resultatsidor (nytt begrepp jag lärde mig idag) ser hemska ut. Dom borde presenteras som en lista med lite text till varje rubrik, istället visas hela posten. Svårt att skumma igenom och se om det finns något intressant.
Resultatsidan för sökresultat (om du skriver in ett sökord) visar istället enbart rubriken och oväsentlig information under (datum, kategori, taggar osv). Totalt värdelös även den. Får ge mig på att jobba med de där.

En enklare sak som jag ska börja med, det är att nyttja ALT-texten. Det är inte så svårt att skriva in lite text när man lägger till bilden. Det ger google lite mera info att jobba med, dessutom ser det lite snyggare ut 🙂 Lathet är den värsta fienden ibland tror jag. Men detta ska jag bli bättre på. Att ändra i en massa kod tar tid, men detta är en enkel och snabb förbättring. (skulle vara smart och lägga till en ALT-text till en bild i en nuvarande post och lägga som skärmdump här. Bilden har en ALT-text, bildnamnet. Fult och pinsamt och förmodligen för att jag har bloggat via mobilen…. skärpning där också)

ALT-text under användning

Sedan visade det sig också att det kan vara bra att veta i vilken ruta man ska skriva texten. Det är inte alltid utvecklaren av det system man använder pratar samma språk som en själv.
Nästa steg då? Jo, nu när jag har skrivet en massa om det här, så ska jag försöka använda mig av bra taggar till den här posten, samt skriva en bra sammanfattning som gör att man vill läsa det här när man ser det i en sökning. Tänk Ingress eller baksidan på en bok.
Sedan ska jag nog rensa bland taggarna. 516 stycken, varav många bara innehåller en post, behövs inte. Städning och lite tankeverksamhet behövs helt klart.

Snabbt resultat
Kunskap ger verkligen snabbt resultat. Denna post hamnade direkt på min Facebook, och det såg mycket snyggare ut nu mot vad det brukar göra. Facebook publicerar (eller om det är wordpress som skickar, skit samma) min sammanfattning, istället för dom första raderna i posten. Mycket bättre! 🙂

Snyggare på Facebook

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *