Dekorera ett kakfat med decoupage

Kakfat dekorerat med Decoupage

Uppdukat för fika med ett hemmagjort kakfat

Ett vanligt, ganska tråkigt, glasfat kan bli en riktigt höjdare om man dekorerar det med en servett och decoupage. Till kalaset kan man göra flera fat och skålar som sedan kan matcha kalasservetterna perfekt.

kakfat_material

För att komma igång behöver du ett glasfat, en fin servett (3-lags), en mjuk pensel och decoupagelack för glas.

kakfat_ställning

Första steget är att diska fatet så att du får bort allt fett (finns mer än vad man tror på händerna) samt ev. klisterrester från etiketter.  För att behålla det diskade och torkade fatet fettfritt så kan du använda en plasthandske på en hand när du hanterar det.
Det är bra om du har något att lägga fatet på när du arbetar. Jag har sparat och använder en liten pringelsburk. Placera fatet med insidan nedåt. Eftersom detta fat ska användas till servering av mat så läggs servettmotivet på undersidan av fatet. Det blir då lättare att diska av och det håller längre. Samt att det ändå är ett lim/lack som ska läggas på, och det är kanske inte det bästa att sedan lägga ätbara saker ovanpå det.

kakfat_dela-servett

Jag har valt en servett med en massa små motiv, muffins.  I den här beskrivningen så kommer jag att använda servetten hel, men man kan även klippa ut figurerna och lägga dom på plats en och en. Lite pilligare och tar lite längre tid. Det kan också vara svårare att få det riktigt snyggt om man inte har använt decoupage innan.
Dela servetten så att du får bort dom två helt vita lagren och bara har ett tunt lager med motivet kvar.

kakfat_täck-hela

Placera servetten över hela fatet och se till att det täcker överallt.  Använd hela servetten och låt den hänga ned över kanten på fatet.

kakfat_solfjäder

Ta lack på penseln och börja i mitten på fatet och jobba dig utåt i en solfjädersform. Var försiktg där servetten har blivit blöt. Den går då lätt sönder, så det bästa är att jobba med ganska mycket lack och bara dra en gång med penseln. Lacka ut till kanten på fatet.

kakfat_torka

När du gått hela varvet runt låter du lacket torka. Det tar lite längre tid än om man gör decoupage på ett material som är lite sugande. Här måste allt lack torka, då glasfatet inte suger upp någon fukt.

kakfat_riv-kant

När fatet är torrt efter första omgången lack river du försiktigt av servetten runt om. Riv så när kanten som möjligt, men håll koll på var du river så att du inte river loss det som är lackat. Kanten blir lite fransig, men den smälter in bättre då.
Lacka sedan hela fatet en gång till och var noga vid kanten. Du kan lacka runt kanten och in någon millimeter på insidan om det skulle behövas. Det viktiga här är att du fäster kanten på servetten ordentligt så att den inte står upp någonstans. Låt sedan fatet torka ordentligt ett par timmar eller över natten.

Värm ugnen till det gradantal som står på din flaska. Det kan variera mellan olika märken. Placera sedan fatet i den varma ugnen och låt det härdas så länge som tillverkaren rekommenderar. Håll lite koll bara så att du inte råkar bränna det.

kakfat-uppdukat-close

Så fort fatet är klart och har svalnat torkar du av det med en fuktig trasa och kan använda det till servering.
Fatet tål nu att torkas av på undersidan med en  fuktig trasa och handdiskas på insidan. Det bästa är dock om man kan använda en trasa även på insidan så att du inte råkar rispa sönder motivet med en diskborste.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *