Kategoriarkiv: Skapande

Min pysselkatergori, här finns allt från kort till smycken till gosedjur

Lära sig färglägga

Det här med att färglägga är något som jag aldrig riktigt har lärt mig. Jag gillade inte bild i skolan och har varit glad om jag kunnat dra en rak linje med en linjal.
När jag gjort kort där jag har använd en stämpel så har jag färglagt. Det såg riktigt hemskt ut i början, men med övning så blev det bättre. Jag lärde känna en tjej som är en fena på färgläggning och hon lärde mig lite knep och jag blev ytterligare lite bättre på det där med färger. Jag var sällan nöjd och fick aldrig till snygga toner, det får jag inte i dag heller men jag hoppas på att bli bättre.

Detalj från julkort 2007

Detalj från julkort 2007

Jag stötte på Kit and Clowder på Facebook för lite mer än ett år sedan. Det är ett stort gäng (10.000 medlemmar när detta skrivs) som alla gillar färgläggning, vill lära sig mer och finns där för varandra och stöttar. Alyce, som driver Kit and Clowder, gör alla kurser själv och ger personlig feedback på allt du laddar upp. Hon finns även i facebookgruppen med tips, hjälp och stöttning.

Jag köpte en av kurserna, men har inte riktigt vågat mig på det. Jag har lärt mig mycket genom att bara finnas i facebookgruppen, men jag skulle vilja lära mig mer, men feghet och rädsla har satt stopp för mig. Jag lyckades gör kursen Mindful Me. Den kändes lagom i storlek och jag hade en idé till den på en gång.

Detalj från Mixed Media 2016

Detalj från Mixed Media 2016

Nu, som en del av firandet av 10.000 medlemmar, så har Alyce släppt ytterligare en kurs gratis. Markers 101 innehåller grundläggande kunskap som skuggning, toner, skötsel av pennor och mycket mer. Denna kurs har jag nu laddat ned och den består av en bok (PDF) som du kan skriva ut samt ett par filmer. Jag hoppas få mod att påbörja min köpta kurs (Skin & Hair) så fort som möjligt. Och inte låta brist på tid hindra mig från att sitta en liten stund. Jag har använt den undanflykten på tog för mycket, ”jag har så mycket annat på gång, så jag hinner inte gå igenom hela kursen… på en gång….”
Det finns också mindre kurser som du prenumererar på. Då får du en kurs varje månad med ett helt motiv att sätta färg på.

 

Vill du också lära dig mer om färgläggning så tycker jag att du hänger på detta.
1. Bli medlem i K&C’s facebookgrupp
2. Skapa en konto på Kit and Clowder
3. Köp en kurs, eller börja med de två kurser som finns gratis (Markers 101, Mindful me)

Kit and Clowder

Save

Väskdekoration av pärlor

Jag köpte en väska som jag verkligen gillade, bortsett från en sak som retade mig mer och mer ju mer jag använde den. Märket som satt på väskan var i vägen så jag ersatte det med en fjäril istället.

Dekorera en väska
Märket satt på på framsidan av väskan och inte var limmat utan satt med två små krokar. Detta gjorde att jag fastnade lite överallt med kanterna på märket. Jag var orolig för att förstöra väskan och bestämde mig för att pilla loss märket.

butterfly-start

Självklart blev det två små hål, men det hade jag räknat med. Jag hade den turen i alla fall att jag genom fodret kunde böja upp krokarna och lirka loss märket.

Jag använde minipärlor för att få en mer böjlig fjäril. En stel figur skulle inte kunna böja efter väskan och skulle lossna lättare.
För att fästa min fjäril använde jag ett snabbtorkade universallim som passar både plast och läder (även om detta är väldigt mycket fuskläder). Limmet jag valde är också flexibelt, återigen för att kunna följa väskan.

Mönstret på min fjäril hittade jag på Pinterest.

Materiallista:

Character Map och Silhouette Studio

Många av de vackraste typsnitten som är populära idag använder fler tecken än vad vi enkelt får fram på tangentbordet. Typsnitten har extra snirklar och former som bara hittas via Character Map (Teckenuppsättning).
Jag tänkte visa hur du lättast hittar dessa godbitar och får in de i Silhouette Studio så att du kan skära ut det där härliga ordspråket du vill ha på en kudde.

Till att börja med; Jag använder Windows 7 på engelska, därför är det inte 100% säkert att det jag skriver som svenska alternativ är helt rätt (du hittar svenska inom parantes). Är det fel, så snälla lämna en kommentar om det så rättar jag. Det är också möjligt att du använder en annan version av Windows och då kan det också bli lite knepigt, men ha tålamod så löser det sig säkert.

Character MapDet lilla program som kan visa dessa extra tecken heter alltså Character Map (Teckenuppsättning) och ikonen är en liten tangent med några mystiska tecken på. Detta program följer med Windows, så det är inget du behöver installera.

run

Klicka upp din startmeny och i rutan som heter Run (Kör) skriver du in Character map (teckenuppsättning). När du skriver in ordet så ser du flera förslag poppa upp i listan så du behöver inte skriva in hela namnet. Välj rätt program och klicka på det så att det startar.
(Du kan också leta manuellt på din startmeny och då hittar du det förmodligen under Accessories (Tillbehör) och sedan System Tools (Systemverktyg) )

Starta också Silhouette Studio och välj vilken font du vill använda (OBS!! Detta funkar på samma sätt oavsett vilket program du ska skriva i, prova med Photoshop, Word eller något annat, tillvägagångssättet är det samma)

sill-text

Skriv in ditt ord och låt textverktyget fortfarande vara aktivt. Flytta inte på ditt ord eller gör någon annan förändring, när du väl har släppt textverktyget kan du inte ändra i ordet.
Jag har valt typsnittet Samantha Upright, och vill ha mer svängar i texten än vad som syns här.

Byt program och ta upp Character Map (Teckenuppsättning).

font

Välj den font du använde i Silhouette Studio och scrolla sedan tills du hittar ett tecken du vill använda (scrolla inte med mushjulet på en gång, då byter du typsnitt, använd i stället listen till höger)

character

Klicka på olika tecken för att bättre se hur de ser ut.

delect

När du hittat det du vill ha väljer du Select (Välj). Tecknet kommer nu upp i den vita rutan. Vill du ha flera tecken som ska följa på varandra så kan du välja nästa. När du är klar klickar du på Copy (Kopiera) (Glöm inte att sudda bort detta tecken om du vill ha ett annat.)

sill-text2

Gå tillbaka till Silhouette Studio. Flytta textmarkören (via piltangenterna) och sudda bort den bokstav du vill ändra. Tryck sedan Ctrl+V så klistras den nya bokstaven in. Det här ovan ser ju bra mycket roligare ut än den första versionen, eller hur?

Character map är också väldigt användbart om du har ett typsnitt som är en DingBat (alla bokstäver är en liten bild). Det är lätt att hitta just den bild du vill använda.

 

Få rätt storlek på text i Silhouette Studio

I bland så vill man att texten man ska skära ut ska ha exakta mått. Tyvärr kan detta var lite bökigt, då många typsnitt har extra luft inlagt över eller under bokstäverna. Detta görs oftast för att det finns extra tecken att använda för att dekorera texten med och dessa behöver utrymmet. Det ställer dock till det när man vill vara väldigt exakt.

Min lösning på det är att rita en rektangel/fyrkant i de mått som jag vill ha och placera texten i denna rektangel/fyrkant.

I Anvisningarna här nedan använder jag de engelska namnet på verktygen, men du kan hitta rätt genom att titta på bilderna.

Fel mått

Här har jag använt fonten Angelika Rose och det är lätt att se att måttet på höjden inte stämmer med bokstäverna.
För att få till detta så skriver du din text i den font du vill använda. Storleken spelar inte så stor roll just nu.

Rektangel

I verktygsfältet till vänster väljer du sedan Rectangle.

rektangel

Rita upp din rektangel eller fyrkant vid sidan om din text.

verktyg-storlek

För att få rektangel i rätt storlek väljer du Scale.

storlek

Fyll i de mått du vill ha på W (Width/Bredd) och H (Hight/Höjden).
Bocka ur Lock Aspect. Den funktionen behövs inte just nu, men om du vill ändra på någon figur så är det bra att ha den ibockad så att allt stannar enligt proportionerna.

Flytta text

Ta nu din text och dra in den i din rektangel. Som du ser så är min text för liten, men din kanske är för stor.

Bra text

Markera texten och dra i handtagen i hörnen för att få den att passa i rektangeln. Håll ned Shift på ditt tangentbord för att behålla proportionerna.

Ta bort rektangel

För att maskinen inte ska skära ut en rektangel runt texten så markerar du rektangeln och väljer att ta bort den. Tryck bara Delete på tangentbordet.

Nu har du en text i rätt storlek.

 

 

Typsnitt med en Twist

Typsnitt, eller fonter, hör till en av mina hemliga passioner (som inte är så hemlig längre). Kan sitta länge och välja vilket typsnitt jag ska använda, men jag har så klart mina favoriter.
Typsnitt med en liten extra twist faller jag lätt för. Det kan vara en detalj på bokstäverna eller massor med linjer och snirklar.

Här kommer mina, nuvarande, favoriter. Klicka på bilden för att se den större och under hittar du länkar och tips.

Fonts with a Twist

Jag garanterar inte att typsnitten finns kvar på de länkar jag har här.

Yellow Daisy (från Silhouette store, du behöver deras program för att kunna köpa den. Använd en character map/program för teckenuppsättning för att hitta alla varianter på bokstäver)
Carmencita
Undergone
Foglihten No4
Black Olives
Sverige Script (tyvärr inga ÅÄÖ, använd siffrorna 1-9 för att få en extra sväng)
My Silly Willy Girl
Samantha Upright (betalfont, Googla för att hitta bästa pris. Använd en character map/program för teckenuppsättning för att hitta alla varianter på bokstäver)
Plates Napery
LDI Fancy Folk (från Silhouette store, du behöver deras program för att kunna köpa den)
LD Dainty
Janda Celebrations Script
Anglia Script Enhancements
Anning
Belphebe
Branboll (använd siffrona 0-9 för att få till linjen under bokstäverna)
Caroline (Hittas på The Hungry JPG, ingår i en gratisbunt med typsnitt fram tom. 1 mars 2016)
Delicios Curls
Brigent Script (Hittas på The Hungry JPG, ingår i en gratisbunt med typsnitt fram tom. 1 mars 2016. Använd en character map/program för teckenuppsättning för att hitta alla varianter på bokstäver)
Porcelain
Coca-Cola (Loki-Cola)
Sloop Script Three
Violet Bee (Hittas på The Hungry JPG, ingår i en gratisbunt med typsnitt fram tom. 1 mars 2016)

 

Var alltid försiktig när du laddar ned typsnitt (och andra filer) från gratissidor. Se till att du klickar på rätt knapp för att ladda ned och inte på någon reklam. Ofta finns länken för att ladda ned typsnitten som en textlänk och inte en stor knapp.

Vilket är ditt favorittypsnitt?

 

 

Ett gäng böcker och en katt…

Om någon missat det så gillar jag katter. Om någon också har missat, så gillar jag böcker. För ett tag sedan hittade jag det perfekta pärlmönstret för att foga ihop dessa två.

Katt på böcker

Jag har användt Hamas midipärlor till denna och den är två pärlplattor hög.
Den pryder nu sin plats på gavlen av bokhyllan.

Materiallista:

 

 

Kort med marint tema

På grund av en mer intensiv jobbperiod har jag inte haft tid att varken pyssla eller blogga, men nu hinner jag i alla fall med att visa ett kort jag gjorde i sommar. Jag håller kvar vid sommaren ett litet tag, men hösten och julen står för pysseldörren, så snart brakar det loss med rött, vitt, glitter och färgsprakande löv.

Kort med marint tema

Kortet är gjort på en dubbelvikt cardstock och är 15×15 cm. Jag har använt två mönstrade papper med en vit cardstock under det främre papperet. Även bilden sitter på en vit cardstock.

Kort med marint tema

Det blev rosor i olika färger och blå blingstenar som dekorationer, färgerna tar upp temat och blomman tar upp blommorna i papperet jag har använt.

Kort med marint tema

Med en syl gjorde jag små hål där jag sedan sydde i ett tvinnat band. Rosetten knöt jag separat och limmade dit.

Kort med marint tema

De små flaggorna klippte jag för hand och den ena sitter på 3D-kuddar för att ge lite liv åt kortet. Här blev det också mer blingstenar. Blingstenar kan man inte ha för mycket av 🙂

Materiallista:

 

 

Time for tea?

Ska man ge bort te i present så passar det väl bra med ett kort på samma tema? Jag har suktat efter den här digistämpeln länge och nu äntligen fick jag en anledning att köpa den 🙂

Time for Tea?

Stommen är gjord av rosa cardstock och mäter 15×15 cm (dubbelvikt). Digistämpel kommer från The Paper Shelter. På mitt mönstrade papper (Maja Design) så sitter en vit cardstock som jag har embossat.

Time for tea?

Tesilen kommer från ett kit med knappar. Jag har klippt bort öglan på baksidan.

Time for tea?

En liten hög med blandade blommor. För en gång skull blev det inga rosor (jag är helt blind för knopparna, de är inga riktiga rosor 😉 )
De lila och vita blommorna kommer med pärlan i mitten, så jag matchade genom att fästa små Micro Beads med Glossy Accent i min stora blomma.

Time for tea?

Mitt embossade mönster bara tiggde om pärlor. Varje pärla är limmad separat och jag använde en tandpetare för att dutta limmet på papperet innan jag fäste pärlan. Pärlorna är mer pärlemor än gula i verkligheten.

Time for tea?

Stämpeln är färglagd med promarkers och hela listan kommer här:

Apple Meadow Green
Soft Green Pebble Blue
Spice Cerise
Pink Pearl Dusky Pink
Pink Carnation Blossom
Fuchia Pink Ginger
Yellow Sunflower
Canary Lemon
Pale Pink Baby Pink
 Powder Blue

 

Materiallista:

 

 

 

Freebie – Polaroidramar för Silhouette

Dessa ramar använder jag i mitt Project Life album. Jag har en stor sida där varje månad börjar.
Ramarna kombinerar skärkniven med Sketchpennorna från Silhouette.

Polaroidramar för Silhouette

För att göra filen lite smidigare att använda har jag delat den i två, du hittar sex månader i varje fil.
I zip-filen finns:
2 filer för Silhouette Studio (v3)
2 bilder som visar vad filerna innehåller
1 Read me.pdf som det är viktigt att du läser igenom. Jag har inte många regler, men de som finns vill jag att du följer.

Polaroidramar för Silhouette

 

Polaroidramar för Silhouette Studio

(Vill du hellre ha ramarna med månadsnamnen på Engelska?)

 

 

Utmaning i Blått, Rött, Gult och Vitt

Lagom till Midsommar deltog jag i en utmaning på Facebook.  Nu kommer jag tyvärr inte ihåg reglerna, men jag har för mig att det var:
Använda färgerna Blått, Gult, Rött och Vitt (eller om det var Grönt)
Två handgjorda jordgubbar
Texten Glad Midsommar
En lite mer avancerad vikning

Glad Midsommar

Jag valde att göra ett Criss Cross kort i en lite mera långsmal tappning än den fyrkantiga.
Stommen är ljusblå Cardstock och det mönstrade papperet är från ett 6×6″ block från Maja Design.

Kort - Glad Midsommar

Runt hela kortet löper ett rött band med röda swirlar. Mina jordgubbar har jag gjort med krymplast som jag har färgat med Promarker (Berry red, Black) innan jag krympte den.

card-midsummer-02

Min bild kommer från Far Far Hill och ett av kiten med Pinuppor. Tyckte den passade bra då jag inte hade inspiration till att färglägga någon bild.

Kort- Glad Midsommar

Plats för hälsning finns på en stor tag som är gjord av blå och vit cardstock dekorerad med spets, rosett och min andra jordgubbe.

Materiallista

 

 

 

Fler sidor i mitt PL-album

Det går lite långsamt, men jag fastnar så gärna i allt fint som finns att göra. Jag kan sitta i flera timmar på Pinterest och titta och leta idéer om jag inte ser upp.
Jag har skapat en ny board där jag samlar sådant som har med PL att göra, framför allt Sn@p, då det är ett sådant album jag använder.

Project Life - Januaris Titelsida

Jag har nämnt att jag jobbat en del med egna skärfiler till PL, Denna Polaroidram är en av de. De kommer att komma upp här i bloggen i slutet på den här veckan har jag tänkt, eller kanske senare i kväll 🙂
Detta är i alla fall första sidan för Januari. Jag har använt cardstock, mönstrat papper, lite bling och Silhouetten. Januari är skrivet med Silhouette Sketch Pens.
Den lilla kalendern har jag gjort i två varianter. En med månaden utskriven och en utan (den jag har använt här). De kommer också att komma här i bloggen, måste bara hinna göra klart alla månader 🙂

Project Life - Januaris Polaroid frame

Ramen är som en Polaroid och man kan lika gärna sätta en bild i den.
Kalendern har jag skrivit ut på cardstock och sedan fyllt i lite om vad som hände under månaden, bland annat den kallaste dagen. Där det blev väldigt tomt har jag satt en bit washitejp som lite utfyllnad.

Project Life - Hel sida Januari
Baksidan på Titelsidan blev en liten LO. Det är kul att blanda in alla möjliga tekniker i detta. Det är en cardstock som stomme och spets på kanterna. Det lilla Journalingkortet har jag gjort med bland annat ett digital papper från Peppermintcreative, serien heter Frozen Slush. Jag får tyvärr inte dela det med er. Runt mina foton har jag lagt en smal kant med glitterlim.

Project Lifr - Junis Titelsida

Även Juni har fått en titelsida. Jag hoppar hej vilt mellan månaderna när jag håller på. Tar en bild jag har inspiration om just då och kör på.
Den är gjort på samma sätt som Januaris titelsida. Bården är kantremsan på det papper jag har använt.

Project Life - Junis Polaroid Frame

Materiallista:

 

 

Project Life

Jag har länge sagt att jag ska hålla mig borta från Project Life (PL), precis som jag sa att jag inte skulle börja scrappa. Det gick inte så bra med någon av dessa ”löften” måste jag säga. Jag är inte helt biten ännu av PL, men jag är nog på god väg. Så pass att jag igår köpte fler fickor till mitt påbörjade album.

Jag tänker inte vara så duktig att jag gör en bild per dag eller ett uppslag per vecka. Då skulle jag inte ha tid till annat. Min plan är att göra en månad i taget, med ett par bilder från varje månad. Än så länge har jag påbörjat Januari, vilket var ganska tråkigt, och gjort en sida för Juni, vilket var betydligt roligare 🙂

project life-januari-2015-03

Till Januari plockade jag ett par bilder, vissa fickor fick bara en bild med datum och andra blev med lite text. Baksidan på denna sida är inte klar ännu, så det kommer vid ett senare tillfälle. Det är inte så mycket PL över mitt jobb ännu, men det kommer nog.

project life-januari-2015-01

Något jag har bestämt mig för är att i början på varje månad skriva någon form av sammanfattning. Jag ska dessutom komma ihåg vilken font jag använder så att jag kan dela med mig här….

project life-januari-2015-02

Jag har jobbat jättemycket med PL de sista veckorna (därav att det inte blivit mycket här), men inget i mitt album. Jag har gjort en del i Silhouetten som jag kommer att använda mig av och dela här i bloggen så snart det är klart.

Project Life - 2x2

Min roliga sida blev med bilder från en promenad på Djurgården. Fickorna är ganska små, 2×2″, men det blev mycket bättre än vad jag trodde. Texten har jag skrivit med Sketch Pennor med Silhouetten. Fonterna är smala så det ser ut som om det bara är en linje.

Project Life - 2x2

Materiallistan är tyvärr inte fullständig denna gång.

Materiallista: