Decoupage med stort motiv

Jag får ofta frågan; Hur gör man decoupage? Det ser så svårt ut.
Mitt svar brukar oftast bli att det är en av de lättaste teknikerna jag har lärt mig, men visst krävs det kunskap och övning för att få det bra.

Här visar jag den enklaste grundtekniken på ett stort motiv.
Vill du läsa mer om olika lacker och andra tekniker så  hittar du det i Grunderna i decoupage. Där hittar du också fler länkar till olika tekniker/sätt att använda decoupagelack som jag har visat här i bloggen.

Material som behövs

I den här beskrivningen kommer jag att skapa en tavla till mitt kök. Jag har använt en canvas till detta, men tekniken är den samma oavsett vad du sätter decoupage på. Det som kan skilja är hur mycket ditt material suger. Tyg, papper och kartong suger mer än glas och porslin. Det som påverkas är hur fort du behöver jobba innan servetten har torkat fast. Det viktigaste är att öva och jag rekommenderar att du börjar med ett mindre motiv på en bit vit kartong eller en ask/låda.

För att komma igång behöver du:
Något att sätta decoupage på
En servett du vill använda (3-lags)
Pensel
Decoupagelack

Dela servetten

Börja med att dela på din servett. Pillar du lite på kanten så lossnar två helt vita lager. Dessa lager drar du bort så att du bara har det översta lagret kvar med ditt motiv.

Passa in motivet

Lägg motivet på plats och se att det ser bra ut. Jag tycker att kanterna är för skarpa för den effekt jag vill ha.

Tips!
Allt som är vitt på din servett kommer att bli genomskinligt och släppa igenom färgen på ditt föremål. Lättast är att använda vita föremål, men du kan också måla vitt precis där du vill ha ditt motiv.

Rivna kanter

För att bli av med de skarpa kanterna rev jag loss bitar. Denna teknik kan ge olika effekter. Min servett har en färgad bakgrund, men har du en vit bakgrund så smälter kanterna in mer om de är rivna.

Lakca

Håll ditt motiv på plats med ena handen och vik ned halva servetten. Lägg lack på ytan under servetten.

Lackat

Du behöver inte täcka hela området, utan gör en liten del och fäll sedan försiktigt ned servetten lite i taget. Stryk med fingret för att undvika veck och bubblor.

Blöt servett

Här syns det var servetten ligger mot det blöta lacket. De bitar som inte fäster mot lack, där jag missat att lacka, är lätta att lyfta upp och lacka under. Blir det väldigt veckat och fult kan du försiktigt lyfta upp servetten och lägga tillbaka den igen. Vill du lyfta upp servetten igen måste du göra det fort innan lacket har börjat torka.

Tips!
Tänk på att det är ett tunt blött papper du jobbar med. Det går lätt sönder om du drar i det för mycket.

Lacka nedre delen

När den övre delen är till belåtenhet fortsätter du med den undre delen.

Färdiglackat

Lacka nu ovanpå servetten. Var noga med kanterna. Börja i mitten på motivet och jobba dig utåt. Servetten som nu är fuktig drar ihop sig lite, så om kanterna fortfarande är torra så viker de upp sig. Om lacket hinner torka får du en hård kant som blir ett skarpt veck sedan.
Lite veck kan det alltid bli, speciellt om du inte har ett helt slätt föremål. När du lackat över hela servetten kan du jobba lite på de värsta vecken eller bubblorna med mer lack. Se till att din pensel alltid är blöt och var försiktigt så att servetten inte går sönder.

Tips!
Går servetten sönder kan du riva en bit som har samma färg och fästa över det trasiga området. Det kommer att synas lite, men ser bättre ut än ett hål. Försök att riva till en bit som inte är mycket större än ditt hål. Ju mer av servetten som överlappar desto mer syns det.

Färdig

Så här blev min tavla när lacket torkat. Jag ska lacka över hela tavlan en gång till och sedan dekorera lite.
Som du kan se så har jag veck i mitt motiv. Det beror delvis på att min kanvas har struktur och sedan kanske jag inte var riktigt så noga som jag borde ha varit (jag fotade dessutom mitt i allt ihop. Inte att rekomendera om du vill ha det perfekta skrynkelfria resultatet).
Hur den blir färdig kommer jag att visa så småningom.

Glöm inte att det sällan blir perfekt första gången. Öva är det bästa, och börja inte med presenten till föräldrarnas guldbröllop innan du känner dig nöjd med dina resultat. 😉

Vill du ha fler tips och inspiration kan du titta på Steg-För-Steg Decoupage.
Har du frågor så ställ de gärna i kommentarsfältet så svarar jag så fort jag kan.

(Gillar du servetten jag har använt så har jag ett par kvar som jag säljer)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *