Montera stämplar

Stämplar finns ju i en massa olika format och monteringar. Från början gillade jag stämplar monterade på kloss bäst, mest för att de var så fina. När min samling växte så blev klossarna bara stora och otympliga, så jag började köpa fler och fler stämplar som var monterade på EZ-foam. Dessa stämplar är billigare, men jag upptäckte snart att det gick att få de ännu billigare, genom att montera själv.
Här visar jag hur du gör när du köpt en stämpel som är omonterad dvs. du har bara en lite sladdrig gummibit som inte går att fästa på en kloss.

Montera stämplar

Du kommer att behöva ett ark EZ-foam för att kunna montera stämplarna.
Börja med att klippa till stämplarna så att du får bort överflödigt gummi. Vissa stämplar kommer snyggt klippta, andra inte. Klipp ett par mm från själva motivet. Jag gillar att formklippa stämpeln lite, så att jag kan se vad som är upp och ned eller botten på motivet även om jag inte ser gummit. Det underlättar när man sedan ska använda stämpeln.
Lägg ut stämplarna, om du har flera, på arket med EZ-foam för att se hur du bäst får plats med dem. Ta gärna en bild med en kamera så att du ser hur du har tänkt.

EZ-foam

Arket med EZ-foam har två olika sidor. Den ena med text och den andra som är helt vit. Det klistriga sidan finns under papperet med text och det vita skyddar den självhäftande ytan som du fäster mot klossen. Vissa gillar att ha kvar det vita som skydd andra inte. Det beror på hur du förvarar dina stämplar.

Gummi på klistrig yta

Dra bort arket med text och lägg på dina stämplar. Det är väldigt klistrigt, så när du väl har lagt dit stämpeln så ligger den. Se till att trycka fast hela stämpeln så att inte någon kant är lös.

montera-stamps-02

Ta en vass kniv, skalpell eller sax och häll lite diskmedel på en bit papper. Doppa verktyget i diskmedlet innan du börjar skära eller klippa. Upprepa med jämna mellanrum medan du håller på. Detta är inte helt nödvändigt, men klistret är väldigt kletigt och fastnar på verktyget du använder. Det är svårt att få bort, men diskmedlet gör att det inte fastnar.

montera-stamps-06

Klipp runt kanten på dina stämplar.

montera-stamps-07

Diskmedlet kan göra kanten lite kladdig, så skölj av stämplar när du har klippt ut alla. Detta är enda gången du kan använda diskmedel i närheten av gummistämplar. Diskmedel torkar ut gummit och kan få motivet att spricka.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *