Print & Cut med Silhouette

Silhouette Studio har en funktion som heter Print & Cut. Jag gillar denna funktion då jag skriver ut bilder och skär till de med Silhouetten för att sedan använda som motiv på kort och annat jag skapar.

Vi börjar från början och tar en titt i Silhouette Store. Hur vet jag att den fil jag köper är en Print & Cut?

Silhouette Store

Till att börja med så kan man filtera om man är säker på att det är just en Print & Cut man vill ha. Annars så ser man det på den lilla blå rutan med ett P vid bilden.

Silhouettes bibliotek

När du köpt en fil och den ligger i ditt bibliotek så hittar du samma symbol på de flesta filer. Varför inte alla visas med symbolen har jag ingen kunskap om, men det kan vara irriterande ibland. Rosen i mitten på den här bilden är också en Print & Cut, men det är svårt att veta utan symbolen.

Edit Properties

Min lösning är att ändra namnet på filen. Detta gör du genom att högerklicka på bilden och välja Edit Properties (Redigera egenskaper på svenska).

Edit Properties

Här kan du ändra sökord, information och namnet på filen. Jag väljer att lägga till PnC till filnamet.

New name

Stäng biblioteket och öppna det igen (eller byt fil), nu ser du det nya namnet och du får en ledtråd till vad det är för fil.

Ska vi sätta igång då? Med själva printandet och skärandet.

Börja med att ändra papper till A4, speciellt om du använder en Cameo. Eftersom vi ska skriva ut dessa figurer, så måste papperet passa i din skrivare.

Figurer på mattan

Välj dina figurer och placera de på mattan, precis som du gör när du ska skära ut ett motiv. Om du tittar på mina figurer så ser du att två har vita bakgrunder. Det har ingen betydelse, mer än att den som gjort filen kanske inte har varit så noggrann som man skulle vilja.

Registreringsmarkeringar

Öppna fönstret för Registration Marks. Du hittar det till höger i redskapsmenyn.

Använd registeringsmarkeringar

Ändra de inställningar som behövs. Just nu ändrar du bara vilken typ av maskin du har. Jag har en gammal trotjänare, så jag väljer Original. Positionerna kan du låta vara, även om de utan problem kan flyttas för att spara på papper.

Registeringsmarkeringar på mattan

Som du ser nu så har jag mina figurer på helt fel ställen. Det är de svarta hörnen som kommer att skrivas ut tillsammans med dina figurer. Dessa hörn går att flytta (se ovan), men vi nöjer oss med att ha de där de är den här gången.

Flytta figurerna

Flytta figurerna innanför markeringarna.
Skär sedan till det papper du önskar skära i så att det passar din skrivare. En cardstock eller liknande papper (30,5×30,5 cm) skär du till 21×29,7 cm (A4). Lägg papperet i skrivaren. Tänk på att ha ev struktur åt rätt håll om du vill ha den synlig eller ej i dina figurer.

Skriv ut figurerna

I vanliga fall så är det ungefär nu som du klickar på Send to Silhouette (Skicka till Silhouette), men vi ska skicka det hela till din skrivare istället. Klicka på skrivarikonen och skriv ut på samma sätt som du brukar skriva ut dokument. Jag rekommenderar att skriva ut i hög kvalitet, i alla fall när du vet att du verkligen vill använda bilden.
Stäng eller rör inte dokumentet i Silhouette Studio medan skrivaren jobbar.

Direkt från skrivaren

Nu har du ett papper som ska se ut ungefär så här. Markeringen längst ned i hörnet syns inte på denna bild. Har du en Cameo så har du andra typer av markeringar.

Mata in i maskinen

Fäst ditt papper på skärmattan och mata in i Silhouetten precis så som du brukar göra. Min gamla modell är praktiskt taget handvevad, så gör så som du är van att göra.

Egenskaper för att skära

Nu känner du nog igen dig. Välj den papperstyp som du har använt, i mitt fall cardstock, och kör igång skärningen.
Ditt papper kommer att åka in och ut i maskinen när den försöker hitta de svarta markeringarna. Så fort det är gjort börjar den skära ut.

Färdigt

Nu har du en eller flera figurer att dekorera vad du vill med.

Jag är papperspysslare som ni säkert märkt här i bloggen, men jag vet att det finns möjlighet att skriva ut på en viss typ av vinyl och andra medium. Tillvägagångssättet är det samma, men jag kan inte svara på hur dessa material beter sig eller hur man använder dem.

Notera:
Det är inte alla filer som är jättebra gjorda, vissa får du kanske jobba med lite själv för att få de som du vill. Kossan jag har använt har skärlinjen någon millimeter utanför kanten, och rosen är inte skuren mellan stjälkarna. (Lite svårt att se här, men desto lättare på föregående bild)
Kvaliteten på skärfilen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *