Bullet Journaling – på mitt sätt

Jag påbörjade planerna för min pärm i slutet på förra året. Jag använde då en elektronisk kalender (Google Calendar) oändligt många appar i telefonen för snabba anteckningar, idéer och kom-ihåg. På mitt skrivbord hade jag massor med lappar och post-it med anteckningar. En webbsida jag ville komma ihåg, en lista med saker jag måste göra idag (som alltid hamnade under någon annan lapp), saker jag skulle komma ihåg att köpa nästa gång jag var i Stockholm osv. Jag missade saker, tappade bort mina listor och lappar och drev mig själv till mer stress än nödvändigt.
Jag försökte först lösa det genom att lägga in så mycket som möjligt i Google Calendar, men då fick jag till slut panik när en månad kunde se ut så här:

Google Calender

(detta är maj i år, och det var en ganska galen månad utan mina egna ”lappar” inlagda, men känslan var den samma förra hösten)

Ur detta kaos så föddes en idé om att jag ville ha allt samlat, inte lösa lappar utan mer organiserat så att jag skulle ha en chans att känna mig ”on top of things”.
Jag vet inte om det var så smart att börja göra sidor digitalt, men det var det jag ville just där och då. Det tar tid, men fördelen är att jag lätt kan skriva ut fler av de sidor jag behöver.

För ungefär två månader sedan stötte jag på något som heter Bullet Journaling (BuJo). Efter lite efterforskningar så kom jag fram till att min pärm i stort sätt var vad BuJo gick ut på, fast kanske lite mer….. designat. BuJo i grunden är en anteckningsbok och en penna. (Vill du läsa mer om Bullet Journaling så rekommenderar jag Bulletjournal.com. Hemsidan visar grunden så som det är tänkt att fungera.) Det fina med hela systemet är att du får din BuJo att funka för dig, inte tvärtom vilket oftast är vanligt när man köper en färdig kalender.
Precis som mina sidor i min pärm så skapas det otroligt vackra sidor i olika BuJo’s varje dag. Det finns flera konton man kan följa på Instagram och på Facebook finns det flera olika grupper med olika inriktningar. (Du hittar min lista längst ned i inlägget)

Jag är väldigt förtjust i min pärm, och den växer fortfarande, men den är tung och det finns inte en chans att jag stoppar den i väskan. Därför har jag påbörjat en BuJo med i en anteckningsbok som ett komplement. I den kan jag lätt slänga ned idéer, jag har ett flertal Trackers (ett sätt att få en överblick på vad du gjort/mår/vad-det-nu-kan-vara) och Collections (samlingar/listor) i den som kan vara bra att ha när jag är på språng. Bland annat har jag en Collection över vilka bussar jag kan ta när jag ska köpa kattmat (vilket görs en gång i kvartalet och jag kommer aldrig ihåg vilken buss jag ska ta).

Genom att kombinera min pärm och min (lilla) anteckningsbok så har jag ganska bra koll på mig själv och vad som händer i mitt liv.  De trackers jag använder gör att jag har koll på om jag har tagit en viss medicin idag, när jag tränade senast (ett hål här ger mig dåligt samvete) eller hur jag mår på det stora hela. Jag får också en samband när jag ser de tillsammans. Ser jag att jag har haft flera negativa dagar så är det inte så konstigt att jag också har haft huvudvärk tre dagar i rad. När jag ser sambanden är det lättare att handskas med det som händer, men också att planera framåt. Om jag har flera negativa dagar är det kanske dags att se över kalender och se om jag kan flytta på det där mötet eller ställa in något.
Innan jag påbörjade detta så snurrade jag bara med, bet ihop och hoppades på att det skulle lägga sig innan det blev för mycket.

Förslag på trackers


Mediciner/vitaminer
– Om du lätt glömmer dina mediciner eller inte behöver ta de regelbundet
Sociala Medier – Markera när du lägger en bild på Instagram, uppdaterar din blogg eller liknande
Träning – Det är så tillfredsställande att få bocka i en ruta när du varit duktig 🙂
Symtom – Har du en sjukdom eller får du migrän? I bland kan det vara bra att hålla koll på hur ofta och hur mycket
Känslor – Panikattacker eller bara PMS, ibland är det skönt att se hur ofta eller sällan något händer
Sömn – En tupplur på dagen eller dålig nattsömn.
Vädret – Bara för att det är kul och ser så skönt ut med en massa soliga dagar 🙂
Ta hand om dig – När målade du naglarna sist och när var du så duktig att du la en ansiktsmask senast? (det gå lika bra att kryssa i när du senast hade lite egen-tid eller en kväll ute med kompisarna)

Precis som att du får din BuJo att arbeta för dig, så blir det samma sak med trackers, om du över huvud taget vill använda trackers. Du gör en som funkar för dig inom det ämne du behöver/vill ha. Mina förslag ovan är vad jag använder just den här månaden. Nästa månad kanske jag har tagit bort någon för att jag aldrig fyller i den eller så har jag lagt till någon annan. Hur de ser ut är också helt upp till dig. Jag har gjort rutsystem den här månaden som jag fyller med en eller flera färger. Du kanske vill använda cirklar, blommor eller andra figurer? Eller kanske bara köra superenkelt och skriva en siffra (datum) på en rad? Det är helt upp till dig hur du vill göra och det är det fina med hela systemet.

Inspiration finns det ofantligt av på ex. Pinterest och Instagram. Det gäller att hitta det som stämmer för och tilltalar just dig. Är det massor med färg eller vill du ha det superenkelt med bara en svart penna? Det finns inspiration för allt 🙂

Instagram & Facebook

Nu kanske någon frågar sig varför jag skapar sidor till min pärm som jag redan har i anteckningsboken? Varför lägga så mycket tid på det hela? För det första tycker jag det är skitkul 😉 Det är avstressande för mig att designa nya sidor eller kluddra i den lilla boken.
Anledningen till att jag har samma sidor på båda ställena (de skiljer dock väldigt rent designmässigt) är för att jag för över information när det behövs (ex. trackers, jag har alla trackers på samma ställe i pärmen, i boken är de utspridda). Jag har också sidor i boken som inte finns i pärmen och tvärt om. Pärmen är mitt arkiv och samlingsställe för information som inte behöver röra på sig. Min Silhouette använder jag exempelvis bara vid datorn, så information om den behöver inte finnas i boken. Det är inget jag behöver ha med mig när jag lämnar hemmet eller sitter i soffan på kvällen. Filmer jag vill se däremot kommer jag ofta på när jag ser en reklam på tv’n eller ute på stan. I det läget är det inte funktionellt att jag har min samlingsplats för den informationen hemma på skrivbordet.

IMG_20160604_094311

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *