Kategoriarkiv: Organisering

Fodral till min Nuuna

Jag använder, i dagsläget, två olika anteckningsböcker som Bullet Journal. Den ena är en billig med linjerade sidor som jag hade liggandes. Denna passar utmärkt att slänga i väskan och skriva allt möjligt i. Min andra är en Nuuna med prickade sidor som ligger hemma och innehåller alla mina fina sidor 🙂
Ibland stoppas den dock i väskan och då vill jag skydda den.

Fodral med Nuuna anteckningsbok

Jag letade ganska länge på olika sidor på nätet innan jag hittade detta fodral i en låda här hemma. Boken är inte riktigt A5, den är något större och det var det som ställde till problem för mig. Detta fodral i konstläder passar, kanske inte perfekt, men helt ok.

Fodral med Nuuna anteckningsbok

Boken fäster jag med den bakre pärmen i en ficka på högersidan av fodralet. Det sitter stadigt och riskerar inte att trilla ut. Det finns även en pennhållare, men jag använder inte denna då mina pennor är för smala. Den passar bättre till en traditionell bläckpenna.
På vänstra sidan finns det tre fickor som jag så klart har fyllt med diverse nödvändigheter.

Fodral med Nuuna anteckningsbok

Förutom de pennor jag favoriserar just nu så finns det ett gammalt kreditkort som jag har lindat washi tape på, Post-it i två olika storlekar (de rosa), flikar och små notislappar om jag skulle behöva de.
I den stora fickan har jag skisser på lappar, hörn och annat dekorativt som jag kan rita i anteckningsboken. Lite inspiration helt enkelt. Dessa sidor är ritade (de ska färgas in med penna) på prickat papper som jag har skrivit ut från incompetech.

 

Materiallista:

Save

Save

Save

Save

Save

Planera bloggposter

Att driva en blogg kräver lite planering ibland, speciellt om man skriver en kreativ blogg som kräver att du först har skapat något att blogga om. För att hjälpa mig själv lite på traven har jag ett avsnitt i min pärm för just bloggen. Den innehåller mina planer samt en kalender. Kalendern skippade jag dock väldigt snabbt, det är enklare att använda en kalender i Google Calendar för att planera när och vad jag ska posta.

blogplaning

Allt på denna lista gör jag inte varje gång jag bloggar, men jag har försökt att täcka alla hål. Denna lista funkar kanske inte för dig, men du får förhoppningsvis inspiration av mig. Du kan självklart ladda ned min variant (som skärfil till Silhouette Studio eller som PDF) och använda Washi tape för att täcka det som inte funkar för just dig.
Jag har använt denna ett par månader nu, och har saker jag ska ändra när jag skapar nästa variant. Jag har bland annat fått lägga till ett moment och jag har flera som är onödiga.

Ladda ned skärfil

 

Ladda ned utskrivbar PDF

 

Materiallista:

 

 

Bullet Journaling – på mitt sätt

Jag påbörjade planerna för min pärm i slutet på förra året. Jag använde då en elektronisk kalender (Google Calendar) oändligt många appar i telefonen för snabba anteckningar, idéer och kom-ihåg. På mitt skrivbord hade jag massor med lappar och post-it med anteckningar. En webbsida jag ville komma ihåg, en lista med saker jag måste göra idag (som alltid hamnade under någon annan lapp), saker jag skulle komma ihåg att köpa nästa gång jag var i Stockholm osv. Jag missade saker, tappade bort mina listor och lappar och drev mig själv till mer stress än nödvändigt.
Jag försökte först lösa det genom att lägga in så mycket som möjligt i Google Calendar, men då fick jag till slut panik när en månad kunde se ut så här:

Google Calender

(detta är maj i år, och det var en ganska galen månad utan mina egna ”lappar” inlagda, men känslan var den samma förra hösten)

Ur detta kaos så föddes en idé om att jag ville ha allt samlat, inte lösa lappar utan mer organiserat så att jag skulle ha en chans att känna mig ”on top of things”.
Jag vet inte om det var så smart att börja göra sidor digitalt, men det var det jag ville just där och då. Det tar tid, men fördelen är att jag lätt kan skriva ut fler av de sidor jag behöver.

För ungefär två månader sedan stötte jag på något som heter Bullet Journaling (BuJo). Efter lite efterforskningar så kom jag fram till att min pärm i stort sätt var vad BuJo gick ut på, fast kanske lite mer….. designat. BuJo i grunden är en anteckningsbok och en penna. (Vill du läsa mer om Bullet Journaling så rekommenderar jag Bulletjournal.com. Hemsidan visar grunden så som det är tänkt att fungera.) Det fina med hela systemet är att du får din BuJo att funka för dig, inte tvärtom vilket oftast är vanligt när man köper en färdig kalender.
Precis som mina sidor i min pärm så skapas det otroligt vackra sidor i olika BuJo’s varje dag. Det finns flera konton man kan följa på Instagram och på Facebook finns det flera olika grupper med olika inriktningar. (Du hittar min lista längst ned i inlägget)

Jag är väldigt förtjust i min pärm, och den växer fortfarande, men den är tung och det finns inte en chans att jag stoppar den i väskan. Därför har jag påbörjat en BuJo med i en anteckningsbok som ett komplement. I den kan jag lätt slänga ned idéer, jag har ett flertal Trackers (ett sätt att få en överblick på vad du gjort/mår/vad-det-nu-kan-vara) och Collections (samlingar/listor) i den som kan vara bra att ha när jag är på språng. Bland annat har jag en Collection över vilka bussar jag kan ta när jag ska köpa kattmat (vilket görs en gång i kvartalet och jag kommer aldrig ihåg vilken buss jag ska ta).

Genom att kombinera min pärm och min (lilla) anteckningsbok så har jag ganska bra koll på mig själv och vad som händer i mitt liv.  De trackers jag använder gör att jag har koll på om jag har tagit en viss medicin idag, när jag tränade senast (ett hål här ger mig dåligt samvete) eller hur jag mår på det stora hela. Jag får också en samband när jag ser de tillsammans. Ser jag att jag har haft flera negativa dagar så är det inte så konstigt att jag också har haft huvudvärk tre dagar i rad. När jag ser sambanden är det lättare att handskas med det som händer, men också att planera framåt. Om jag har flera negativa dagar är det kanske dags att se över kalender och se om jag kan flytta på det där mötet eller ställa in något.
Innan jag påbörjade detta så snurrade jag bara med, bet ihop och hoppades på att det skulle lägga sig innan det blev för mycket.

Förslag på trackers


Mediciner/vitaminer
– Om du lätt glömmer dina mediciner eller inte behöver ta de regelbundet
Sociala Medier – Markera när du lägger en bild på Instagram, uppdaterar din blogg eller liknande
Träning – Det är så tillfredsställande att få bocka i en ruta när du varit duktig 🙂
Symtom – Har du en sjukdom eller får du migrän? I bland kan det vara bra att hålla koll på hur ofta och hur mycket
Känslor – Panikattacker eller bara PMS, ibland är det skönt att se hur ofta eller sällan något händer
Sömn – En tupplur på dagen eller dålig nattsömn.
Vädret – Bara för att det är kul och ser så skönt ut med en massa soliga dagar 🙂
Ta hand om dig – När målade du naglarna sist och när var du så duktig att du la en ansiktsmask senast? (det gå lika bra att kryssa i när du senast hade lite egen-tid eller en kväll ute med kompisarna)

Precis som att du får din BuJo att arbeta för dig, så blir det samma sak med trackers, om du över huvud taget vill använda trackers. Du gör en som funkar för dig inom det ämne du behöver/vill ha. Mina förslag ovan är vad jag använder just den här månaden. Nästa månad kanske jag har tagit bort någon för att jag aldrig fyller i den eller så har jag lagt till någon annan. Hur de ser ut är också helt upp till dig. Jag har gjort rutsystem den här månaden som jag fyller med en eller flera färger. Du kanske vill använda cirklar, blommor eller andra figurer? Eller kanske bara köra superenkelt och skriva en siffra (datum) på en rad? Det är helt upp till dig hur du vill göra och det är det fina med hela systemet.

Inspiration finns det ofantligt av på ex. Pinterest och Instagram. Det gäller att hitta det som stämmer för och tilltalar just dig. Är det massor med färg eller vill du ha det superenkelt med bara en svart penna? Det finns inspiration för allt 🙂

Instagram & Facebook

Nu kanske någon frågar sig varför jag skapar sidor till min pärm som jag redan har i anteckningsboken? Varför lägga så mycket tid på det hela? För det första tycker jag det är skitkul 😉 Det är avstressande för mig att designa nya sidor eller kluddra i den lilla boken.
Anledningen till att jag har samma sidor på båda ställena (de skiljer dock väldigt rent designmässigt) är för att jag för över information när det behövs (ex. trackers, jag har alla trackers på samma ställe i pärmen, i boken är de utspridda). Jag har också sidor i boken som inte finns i pärmen och tvärt om. Pärmen är mitt arkiv och samlingsställe för information som inte behöver röra på sig. Min Silhouette använder jag exempelvis bara vid datorn, så information om den behöver inte finnas i boken. Det är inget jag behöver ha med mig när jag lämnar hemmet eller sitter i soffan på kvällen. Filmer jag vill se däremot kommer jag ofta på när jag ser en reklam på tv’n eller ute på stan. I det läget är det inte funktionellt att jag har min samlingsplats för den informationen hemma på skrivbordet.

IMG_20160604_094311

 

 

Nya sidor till pärmen: Anteckningar, Lästa böcker och Inställningar till Silhouette Studio

Idag blir det ett nytt litet paket med lösa sidor från min pärm.

Anteckningar och Listor

Paketet innehåller en sida för anteckningar, en sida för att komma ihåg alla böcker du har läst (med liten koppling till Goodreads) samt två sidor som jag använder för att få min Silhouette skärmaskin att funka optimalt.

Anteckningar

Mina sidor med anteckningar använder jag som ett litet kollegieblock eller anteckningsbok. Eftersom min pärm alltid finns bredvid mig vid skrivbordet är det lätt att skriva ned sådant jag inte vill glömma. Högarna med kom-ihåg-lappar som alltid har legat överallt är nu nästan helt borta.

Anteckningar

Ibland är min anteckning tillfällig, något jag bara behöver komma ihåg just nu innan jag för in det där det hör hemma. Även om jag jobbar på att minska min stress, så är det inte alltid jag hinner föra in allt på dess rätta plats. Vid de tillfällena använder jag mig av en liten lapp som jag (washi)tejpar in bland anteckningarna.

IMG_20160517_144746

Min årliga boklista brukar bli ganska lång, i år är mitt Goodreads-mål 70 böcker. Oftast så läser jag ut en bok på kvällen och då är det inte alltid läge att lägga in det på Goodreads (deras app och jag är inte helt överens). Dessutom är det härligt att fylla på listan när den är så synlig 🙂
På dessa sidor fyller jag i Titel på boken, Författare och ISBN-nummer. Det finns också plats för att anteckna datum för när jag påbörjade boken och när jag slutade den samt vilken typ av bok det är (denna uppgift underlättar om jag inte redan har boken i mitt bibliotek på Goodreads och ska leta reda på den). Jag försöker också ge boken ett betyg och så finns det en ruta att bocka i när jag fört över uppgifterna till Goodreads.

IMG_20160517_144729

Sista sidorna handlar om Silhouette Studio. Den ena sidan är för inställningar för kniven och den andra är en blank sida för anteckningar. Jag använder den sista för att komma ihåg små knep och bra verktyg. Sidan med inställningar fyller jag på när jag provar ett nytt material. Dessa inställningar stämmer inte alltid,men de ger en ledtråd på vad jag brukar använda. Sedan hänger det väldigt mycket på hur sliten kniven är.

Det var detta paket. Jag skapar sidor fortare än vad jag kan blogga om de, så jag kommer att paketera sidor på detta sätt framöver. Det blir temapaket och blandade paket beroende på hur många sidor jag har som passa ihop.

Filerna finns som vanligt i en PDF så du kan skriva ut och sätta i en egen pärm, eller som skärfil till Silhouette Studio om du använder samma typ av pärm som jag.

Ladda ned skärfil

 

Ladda ned utskrivbar PDF

 

Materiallista:

 

 

 

För allt du ska komma ihåg

För att göra mitt röriga huvud mindre rörigt skriver jag kom-ihåg-listor. Massor av listor och gärna listor till listorna. Alla dessa lappar och papper som ligger överallt och så tappar jag bort dom. Inte ett jättebra sätt att minska på röra och stress.
Dessa blad sitter nu i min pärm, och de underlättar massor för mig. Jag vet var de är och de tappas inte bort. Jag kombinerar med veckoplaneringen och varje söndag sätter jag mig ned och kollar av veckan som kommer och skriver ned allt viktigt.

To Do

Den dagliga använder jag för att sortera ut vad som är viktigt och vad som måste göras under en dag. Här blandar jag städning med bloggande och jobbuppgifter. Det blanka bladet använder jag när det är större saker på gång, en fest, en resa eller liknande som kräver lite mera koll.

Som vanligt så finns dessa både som skärfil till Silhouette och som en PDF som du kan skriva ut.

Utskrivbar PDF:

 

Skärfil till Silhouette:

 

Skriver du listor, och vad hamnar på de i så fall?

Materiallista:

 

 

Komplettera kalendern

Den kalender jag visade hade ju ganska små rutor, dels för att jag använder ett litet format (A5) och dels för att jag ser den mer som en överblick.
Här kommer mina mera användbara blad till pärmen. Det är totalt tre olika blad, varav ett blad är två. 😉

Komplettera Kalendern

Helgdagar ger en överblick över våra svenska helgdagar och ett par till som morsdag, farsdag alla hjärtans dag mfl.
Datum att komma ihåg gillar jag själv väldigt mycket. Jag har fyllt i födelsedagar, större händelser och andra viktiga datum. Bladen ger en snabb överblick om vad som kommer framöver.
Veckoplanen är den jag använder mest själv. Det är detta som blir min vanliga kalender. Det finns gott om plats att skriva in det jag behöver för varje dag. Om du har möjlighet att använda min fil för Silhouette Studio så får du även ett perforerat hörn som du kan dra av när veckan är slut. Vill du hellre sätta in bladen i en vanlig pärm så kan du dekorera ett gem och använda som bokmärke.

veckoplan

Filen för Silhouette studio är en print n cut. Den skär hål för at passa i den pärm jag har valt, men du kan enkelt ta bort dessa hål.
Vill du hellre använda en pärm med svensk hålstandard kan du ladda ned den PDF som innehåller samma blad. De är lagda på en A4, så du skriver lätt ut de blad du vill ha på en vanlig skrivare och klipper sedan ut ditt blad.

Skärfil för Silhouette Studio

 

PDF för utskrift

 

 

Min pärm

Pärmen på min pärm är klar och jag ser så fram emot att börja använda den. Det enda som behövs nu är att printa ut mitt innehåll och att se till att den får plats på mitt skrivbord 🙂

Min pärm

Jag köpte min pärm på Panduro och målade den vit med vanlig väggfärg. Det blev två lager som rollades på för att få lite struktur.

Dekorationerna är gjorda med vinyl som jag skurit ut med min Silhouette. Jag kan inte dela just dessa filer då de kommer från en grupp på Facebook. Monogrammet ändrade jag lite genom att välja ett annat typsnitt samt sätta stjärnor runt omkring i stället för prickar. (se nedan vad jag använt)

my-binder3

På insidan av pärmen har jag satt en bild som jag skapade med hjälp av en onlinekurs på Kit and Clowder, Mindfull Me. Jag kommer att visa hur just jag gjorde lite senare.

Materiallista:

 

Kalender för 2016

Steg ett i mitt nya mer organiserade liv 🙂
En kalender med svenska helgdagar och lite andra bra-att-komma-ihåg-dagar som mors- och farsdag, sommar- och vintertid etc.

Jag kommer att använda denna som en överblick. Rutorna är relativt små, jag använder mig av A5-formatet, så det finns inte jättemycket plats för anteckningar. För bokningar och liknande använder jag Google Calendar. Jag kommer även att komplettera med ett par andra sidor.

Svensk kalender 2016

När jag satt och skapade dessa så kom jag på att jag aldrig hittar en bra kalender att sätta på kylskåpet. Jag vill gärna ha en där, inte för att fylla i en massa (återigen, det använder jag Google Calendar för), utan för att få en lite överblick, eller bara kunna kolla hur många dagar sedan mjölken egentligen gick ut.
Jag skrev ut alla månaderna på lite tjockare papper och satte fast med en klämma. Perfekt överblick och man kan klämma in en födelsedag eller tre i rutorna.

Kalendern på kylen

Jag har gjort denna kalender som en print n cut för de som vill använda en silhouette cameo eller portrait. De hål som finns med i skärfilen passar för den pärm som jag har valt (mer om den så fort jag har fått till framsidan). Vill du ha andra hål väljer du ungroupe och tar bort de hål som finns.

Kalender Januari 2016

Vill du hellre skriva ut kalendern och sedan göra hål med ett vanligt hålslag så väljer du att spara ned PDF-filen. Den är gjort så att du skriver ut på A4 och sedan klipper ut kalenderbladen.

Kalender 2016

PDF

 

Skärfil

 

Nyårslöfte, Listor & Ordning

Nytt år… nya utmaningar? Jag har ett par utmaningar åt mig själv, men annars hoppas jag på ett lugnt år.
Förra året lovade jag mera pyssel, och det gick faktiskt riktigt bra fram till September. Då tog det stopp för mig och detta är den första posten sedan dess. Den största boven var tidsbrist och att bloggen har blivit ganska tung att driva. Jag översätter allt jag skriver till engelska, vilket gör att varje post skrivs två gånger och alla bilder måste presenteras två gånger. En post tar ungefär dubbelt så lång tid att skriva med översättning som utan översättningen. Jag har också velat ha mer substans i posterna än att bara visa kort efter kort. Mina guider är ju det som läses mest och då vill jag så klart satsa på dessa. Hur det blir i år har jag inga planer på, men det kommer att bli lite mindre rent pyssel och mycket mera organisering.

Organiseringen är min utmaning till mig själv. Mitt pysselrum behöver fortfarande städas upp och gås igenom. Webbshoppen hjälper till, men det är mycket mer som ska sorteras ut. Resten av mitt liv kräver också lite organisering, så den som vill kommer att få kika in i min strumplåda, i frysen och faktiskt också i medicinskåpet.
Jag började med en del omorganisering i höstas, och letade då information och tips på nätet. Jag skapade en board för detta på Pinterest, som jag nu släpper öppen.
När jag satte mig ned och funderade på vilka saker som funkar och inte funkar för mig och i vårt hem fick jag ihop en lite för lång lista för att det skulle kännas bekvämt. En sak var att mitt skrivbord alltid är för rörigt. Jag vill ha det ganska rent för att kunna jobba (oavsett om det är jobb jobb eller pysseljobb) men skrivbordet är alltid fullt av post-it, lösa lappar, pennor, jox och ting.

Messy Desk
Lösningen på detta var att skapa en pärm med ett antal olika papper för olika tillfällen. Innehållet i denna pärm kommer jag att dela med mig av här i bloggen varefter jag har får det färdigt.

Här i bloggen ska det också organiseras, men det blir nog mycket i kulisserna.

Så, Välkommen till ett år av pyssel och organisering hand i hand!