Character Map och Silhouette Studio

Många av de vackraste typsnitten som är populära idag använder fler tecken än vad vi enkelt får fram på tangentbordet. Typsnitten har extra snirklar och former som bara hittas via Character Map (Teckenuppsättning).
Jag tänkte visa hur du lättast hittar dessa godbitar och får in de i Silhouette Studio så att du kan skära ut det där härliga ordspråket du vill ha på en kudde.

Till att börja med; Jag använder Windows 7 på engelska, därför är det inte 100% säkert att det jag skriver som svenska alternativ är helt rätt (du hittar svenska inom parantes). Är det fel, så snälla lämna en kommentar om det så rättar jag. Det är också möjligt att du använder en annan version av Windows och då kan det också bli lite knepigt, men ha tålamod så löser det sig säkert.

Character MapDet lilla program som kan visa dessa extra tecken heter alltså Character Map (Teckenuppsättning) och ikonen är en liten tangent med några mystiska tecken på. Detta program följer med Windows, så det är inget du behöver installera.

run

Klicka upp din startmeny och i rutan som heter Run (Kör) skriver du in Character map (teckenuppsättning). När du skriver in ordet så ser du flera förslag poppa upp i listan så du behöver inte skriva in hela namnet. Välj rätt program och klicka på det så att det startar.
(Du kan också leta manuellt på din startmeny och då hittar du det förmodligen under Accessories (Tillbehör) och sedan System Tools (Systemverktyg) )

Starta också Silhouette Studio och välj vilken font du vill använda (OBS!! Detta funkar på samma sätt oavsett vilket program du ska skriva i, prova med Photoshop, Word eller något annat, tillvägagångssättet är det samma)

sill-text

Skriv in ditt ord och låt textverktyget fortfarande vara aktivt. Flytta inte på ditt ord eller gör någon annan förändring, när du väl har släppt textverktyget kan du inte ändra i ordet.
Jag har valt typsnittet Samantha Upright, och vill ha mer svängar i texten än vad som syns här.

Byt program och ta upp Character Map (Teckenuppsättning).

font

Välj den font du använde i Silhouette Studio och scrolla sedan tills du hittar ett tecken du vill använda (scrolla inte med mushjulet på en gång, då byter du typsnitt, använd i stället listen till höger)

character

Klicka på olika tecken för att bättre se hur de ser ut.

delect

När du hittat det du vill ha väljer du Select (Välj). Tecknet kommer nu upp i den vita rutan. Vill du ha flera tecken som ska följa på varandra så kan du välja nästa. När du är klar klickar du på Copy (Kopiera) (Glöm inte att sudda bort detta tecken om du vill ha ett annat.)

sill-text2

Gå tillbaka till Silhouette Studio. Flytta textmarkören (via piltangenterna) och sudda bort den bokstav du vill ändra. Tryck sedan Ctrl+V så klistras den nya bokstaven in. Det här ovan ser ju bra mycket roligare ut än den första versionen, eller hur?

Character map är också väldigt användbart om du har ett typsnitt som är en DingBat (alla bokstäver är en liten bild). Det är lätt att hitta just den bild du vill använda.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *