Kategoriarkiv: Pysselmaterial

Nyinköpta dyrgripar och bra-att-ha-saker. Här samlas allt möjligt pysselmaterial

10 verktyg jag inte kan vara utan

10 verktyg jag inte kan vara utan

 

Man kan pyssla med nästan vad som helst och av vad som helst, men det finns några verktyg som jag bara inte kan vara utan. Det är verktyg som underlättar mitt pysslande, även om jag säkert skulle kunna klara mig utan dem. Skärmaskinen kan lätt ersättas med linjal av stål och en skalpell, men det går långsammare och är, enligt mig, bra mycket svårare.

Mina 10 bästa verktyg är dessa (ingen favorit, alla är lika viktiga):

saxar

1. Bra saxar:
En stor för att klippa i papper eller kartong
En liten och smal för att klippa små detaljer
En som för att klippa tyg, band eller tråd

Man klarar sig utan problem med bara en sax. Jag har samlat på mig fler genom åren, och just att ha en sax bara för tyg, band och snöre är väldigt bra. Papper sliter på saxar och efter ett tag så blir det svårare att klippa band snyggt med samma sax.

 

pinsetter

2. Pincett
Jag har tre pincetter. Två som jag alltid använder och en som jag glömmer bort (som till den här fotograferingen). Jag gillar spetsiga pincetter, och använder de till allt från att placera små saker på min alster till att hålla i större saker när jag limmar dem. De är också bra till att lossa någon som hamnat fel eller som ett hjälpmedel när jag knyter en rosett av något tunt. Har man dessutom lite längre naglar så är de guld värda när man sitter med någon smått som det är svårt att få grepp om.

 

syl

3. Syl
En vass pinne som jag använder när jag vill ha ett litet hål någonstans för en brad eller liknande. Jag använder ofta en lite tjockare syl för att krulla ståltråden på rosor eller liknande blommor.

 

skärmaskin

4. Skärmaskin
Jag är inne på min tredje skärmaskin, och jag har hittills inte slitit ut någon. Den jag använder idag (från Fiskars) finns i nyare modeller och jag borde byta den då det är svårt att pricka in 16-17 cm på min nuvarande. Men jag trivs med den och har ännu inte funnit en bra anledning till att köpa en skärmaskin istället för papper 🙂
Skärmaskinen är en lite dyrare investering än en sax, men jag kommer fortfarande håg känslan när jag använde min första skärmaskin för första gången. Det gick så snabbt och lätt att få till en bit papper med raka kanter.

 

stansar

5. Stansar (benäms också Punchar)
Blommor, fjärilar, figurer, cirklar, kvadrater, kantstansar, snöflingor. Stansar har jag ganska många av, och vill alltid ha fler. De gör det snabbt och lätt att få till en figur utan att använda en stansmaskin. Jag använder de främst för att få fler av samma figur snabbt. Att få ut flera fjärilar från samma papper tar inte ens en minut.

 

linjal

6. Linjal
En bra linjal underlättar mycket. Jag har en i stål med cm på båda sidorna som jag gillar. Jag har också en där det är cm på ena sidan och inch på andra. Jag skulle rekommendera båda, speciellt om du gärna följer beskrivningar som är på engelska.

 

embossing

7. Embossingfön och embossingpulver
Jag räknar dessa som ett verktyg, trots att pulvret faktiskt är en förbrukningsvara. Visst går det att smälta pulvret över en spisplatta eller brödrosten, men då måste man nästan pyssla i köket. Jag använder dessutom min fön till att torka papper eller blommor när jag sprayat dessa med glitter eller färg.

 

stämplar

8. Stämplar
Textstämplar är något av en favorit, men även bakgrundsstämplar har jag många av. Figurstämplar är det många som börjar med, så även jag. Jag har idag fler stämplar än vad jag kan komma på, och det är alltid kul att återupptäcka någon som jag har glömt bort. Med stämplar kan man lyfta ett helt alster, antingen genom en fin text eller genom att skapa en egen bakgrund som verkligen passar.

 

klossar

9. Akrylkloss
Acrylklossen är ovärderlig (nästan i alla fall, du kan använda ett CD-fodral eller annan plastyta) om du använder clearstamps eller stämplar monterade på EZ. Jag har flera olika storlekar så att jag alltid har någon som passar den stämpel jag vill använda. Att ha en för stor kloss gör det svårare att få ett snyggt motiv och en för liten kloss gör det omöjligt att stämpla då stämpeln inte ryms på klossen.

 

buggen

10. Stansmaskin
Även om jag använder många vanliga stansar, så är min Cuttlebug mig väldigt kär. Med en stans är du ganska begränsad till var du vill trycka ut din figur, men med en stansmaskin så kan du lägga figuren var som helst, så länge ditt papper går in i maskinen. Jag använder min mest när jag gör kort med titthål i (placera hålet där du vill ha det) men även mycket till figurstansning.

(11. Silhouettes skärmaskin)
En liten bubblare får det bli. Jag kan leva utan denna maskin, men vill verkligen inte göra det. Ta då hellre ifrån mig min Cuttlebug eftersom jag kan använda Silhouetten till samma sak.
Jag har en av de första skärmaskinerna som kom från Silhouette (QuicKutz). Idag finns det större och bättre modeller och jag kommer att uppgradera mig så småningom. Det fina med denna är att jag trots en gammal maskin ändå kan använda den senaste versionen av programvaran.

 

Vilka favoritverktyg har du?

 

 

Save

Save

Save

Save

Massor med embossingpulver

Jag hade planer. Dom gick i stöpet, av häpnad.

Jag har köpt små söta burkar som jag tänkte använda för att blanda lite eget embossingpulver i. Inga stordåd direkt, men det funkar jättebra att blanda i löst glitter (inte för stora flagor bara) i vanligt embossingpulver. Tanken var att jag skulle glittra till några av dom pulver jag har.

image

Bästa sättet att börja var väl att tömma lådan med alla pulver och rada upp dom för att se var jag behövde lite förstärkning. Det var nu jag blev häpen! Jag har något fler pulver än vad jag någonsin kan göra av med. Och varför har jag flera av nästan samma färg? Och dubbletter? Varför då???

Det blir helt klart köpstopp på embossingpulver för mig. Inte ett nytt pulver förrän alla som är lika är halverade. Sedan ska jag kanske börja använda det mera i mitt pysslande. Embossa är något jag glömmer bort, bortsett inför julen. Men då är det mest clear, rött och guld som går. Borde nog omorganisera lite så att jag ser mina pulver. Kanske plocka fram fyra fem stycken som får stå framför näsan på mig. Inte för att min skrivbord är fullt ändå, men det går nog att göra om, och göra bättre. Det tar bara tid…. Kanske kan jag sälja lite också.

 

image

Om ni igonerar oredan på mitt skrivbord så hittar ni följande på bilden:
Översta raden: UTEE – Clear, Panduro – Röd, Inkido – Candy Red, Inkido – Red Sparkle, Distress – Fired Brick, Distress – Worn Lipstick, Distress – Milled Lavender, Reprint – Old Rose Sparkle, Reprint – Hot Pink (lite dold bakom något vitt)
Rad 2: Ranger – White Puffs, Panduro – Vit/Silver, Inkido – Frost, Reprint – Turquoise Sparkle, Slöjd-Detaljer – Pärlemor, Panduro – Transparent, Ranger – Clear (fine detail)
Rad 3: Panduro – Guld, Heindesign – Glittrigt silver, Reprint – Silver (2 st), Reprint – White&Silver Sparkle, Heindesign – Glittrigt guld, Kortmakaren – Hologram Sparkle, Inkido – Guld glitter, Ranger – Silver, Distress – Weathered Wood
Rad 4: Heindesign – Granat, Reprint – Brun, Reprint – Koppar, Distress – Walnut Stain, Panduro – Svart, Reprint – Peanut, Reprint – brun (igen)
Nedersta raden: Inkido – Vinröd, Reprint – Topiary Dark Green, Heindesign – Violett, Sparkle N Sprinkle – Black Magic, Inkido – Blå glitter, Reprint – Turkos, Reprint – Candy Blue, Limegrönt, Heindesign – Ljust Lila

image

Massa nya QK

Jag har införskaffat en hel del nya dies dom senaste månaderna, men inte lagt upp dem här, så här kommer en massa bilder 😉

Jag är med Dabbers

dabbers.jpg

Jag har idag fått min första Dabber med posten i färgen Cloudy Blue. Har testat den lite och misstänker att jag har hittat ytterligare en nödvändighet i min pysselhörna. Har ju köpt på mig ett par PM-pennor och fler blir det imorgon, å nu får jag lov att leta Dabbers också….. Det är sååå synd om mig eller kanske snarare min plånbok 😉