Höstkrans med tyg

Höstkrans klädd med tyg

Hösten har ju kommit en bit på väg, men jag har inte hunnit med min höstkrans, men igår kväll tog jag mig tid. Den är lindad i tyg och dekorerad med löv och kottar av papper.

Höstkrans med tyg

För att göra denna krans så börjar du med att göra en stomme av isoleringsrör. Beskrivning på hur du gör stommen hittar du i posten ”Gör en egen kransstomme”.

När stommen är redo så behöver du följande

Material till höstkrans

Din stomme, så klart, ett vackert tyg, limpistol och extra limstavar till den, knappnål, synål, sytråd och ett vackert band. Hur mycket tyg och band som går åt beror på hur stor stommen är och hur lång upphängning du vill ha.

fallkrans02

Klipp ditt tyg i lagom stora bitar. Mät på stommen hur långa dom behöver vara. Dom ska räcka runt stommen och ligga lite omlott. Bredden klippte jag lite olika. Det är lättare att få liv i kransen om tygkanterna inte ligger med perfekta mellanrum. Medan du klipper kan du värma upp limpistolen, för den kommer till användning nu.

Fäst tyget på stommen

Tryck ut lite lim på det som blir baksidan på din krans. Lägg dit en tygbit och låt det stelna några sekunder. Lägg mera lim ungefär på framsidan och sträck tygbiten över limmet. Se till att inte tyget sitter för löst, för då bubblar det sig.
Tillbaka på baksidan igen så lägger du lim på stommen och lite på tygkanten och fäster resten av tyget. Fortsätt med nästa remsa tills du har gått hela varvet runt.

Dags för bandet till kransen

När kransen nu är klädd mäter du hur lång upphängning du vill ha. Jag använder ett långt band då jag fäster bandet på insidan av min ytterdörr och låter bandet hänga över dörren och ned på utsidan.

fallkrans05

Bestäm vad som ska vara upp på din krans (har den blivit lite fulare någonstans på fram eller baksidan kan det vara ett bra ställe att ha som upp, då täcker du det fula stället med bandet) och hitta mitten på ditt band. Fäst bandet med en knappnål på insidan av din krans, där du vill ha bandet.

fallkrans06

Limma fast bandet på baksidan av kransen. Har du ett brett band kan du trycka ut ganska mycket lim. Jag limmar bandet för att det ska sitta säkert och inte glida runt. Det är bra om man har ett lite glattare och glansigare band som jag använder här.

fallkrans07

På framsidan tar du synålen och lite sytråd och trär igenom bandet. Detta görs för att få lite rynk på bandet där du sedan sätter rosetten. Då ser det ut som att rosetten är knuten direkt på bandet.

fallkrans08

Limma nu fast bandet på framsidan på samma sätt som på baksidan. Ta resten av ditt band och knyt en rosett. Tappa inte tålamodet om det inte blir bra på en gång, utan knyt upp och knyt om. Har du ett smalt band är det snyggast med en liten rosett. Rosettögglorna har en tendens att falla ihop annars. Med ett bredare band kan man ha en större rosett. Limma fast rosetten precis nedanför rynket.

Kransdekorationer av papper

Vill du ha mer dekorationer på din krans är det bara att sätta igång nu. Jag har valt att stansa ut löv i höstfärger. Kanterna på löven har jag sedan färgat in lite med en mörk stämpeldyna och vikt upp kanterna på. Kottarna är gjorda i brunt papper.
Löven heter Tattered Leaves och kotten heter Tattered Pinecone. Båda från Tim Holtz. På löven sitter sedan några halvpärlor i mörkrött och beige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *