Kategoriarkiv: Inreda Lägenheten

Lägenhetens SKA bli så som vi vill ha den, men det går långsamt

Till min soffa

Har hittat en kudde på Hemtex som jag inte kan låta bli att visuellt placera i ett soffhörn hemma hos mig. Den stämmer inte direkt mot resten av inredningen, och den ligger i min övre prisklass, men den är jag på något vis. Är jag… flummigt… jag menar att jag gillar stilen på den. Lite slitet, lite vintage. Ger inte intrycket att sätter du dig på den så är det någon som skriker något om heligt arvegods och morfars farfars farmors mors handarbete.
Med andra ord: Den är fin!

hemtex-kudde

 

Under resans gång

Jag har, i snart två veckor, kämpat med en minibyrå här hemma. Det skulle slipas och målas. Lådorna är klara, och jag har börjat med själva stommen. Den är slipad och står precis på tork med andra lagret färg. Eller ja, halva är målad en andra gång, andra halvan kan jag bara ta när jag kan vända på den.
Jag trodde, i min enfald, att det här skulle gå mycket snabbare. Kryddhyllan tog ju bara en dag…. Det jag inte tänkte på att kryddhyllan var helt omålad, så slipningen var minimal på den. Byrån är helt svart, så jag har kämpat en del där.
Eftersom det tar den tid det tar, så byter jag plan. Jag tänker visa bilder på arbetets gång, i stället för att vräka allt över er när det är färdigt 🙂

När jag fortfarande bodde hemma så köpte jag denna på IKEA. Den blev då målad i en blå färg för att matcha dom bokhyllor jag hade. Jag dekorerade lådorna med schabloner av snäckor i en vinröd nyans.
När jag sedan flyttade hemifrån, så kändes inte det bra att ha allt i blått, så jag målade över med en massa svart. Och av någon mysko anledning så dekorerade jag med en massa knepiga saker. Snyggt var det inte i alla fall.

Snäckorna syns på den översta bilden när jag har slipat bort en massa annat. Andra bilden visar lådorna med ett lager färg och den sista med tre lager färg. Så långt har jag alltså kommit. Jag är fortfarande på jakt efter ett snyggt papper till lådorna och snygga knoppar som jag hade tänkt sätta på.
Enligt burken så ska färgen torka en vecka om det gäller hyllplan och liknande. Lådorna har stått en vecka, så dom är helt klara. Byrån kommer ju också att behöva stå, så det här tar tid. Men jag försöker se det som att jag får tid till att hitta den perfekt lådknoppen 🙂

Förarbete är för…

att det ska bli SNYGGT!!!! Något för mig att komma ihåg.

Jag fick lite blodad tand av att måla kryddhyllorna, så jag har gett mig på en svart minibyrå från IKEA. Den ska bli vit och fin med knoppar på och allt. Men den är/var svart! Måla över svart med vitt är inte så jättelätt. Jag har slipat massor, trodde jag. Uppenbarligen så skulle jag ha slipat ännu mer. Efter tre lager färg så syns fortfarande det svarta lite här och där. Det ser inte svart ut, utan det är mera skuggan av färg som syns. Jag vågar inte kleta dit mera färg nu för risken är väl att jag inte får in lådorna i byrån sedan. Skulle väl vara bra typiskt att behöva slipa ned allt igen (och den här gången med tre extra lager färg!).
Som ”tur är” så är det bara lådorna jag har gett mig på än så länge. Själva byrån är fortfarande oslipad, men nu har jag lärt mig (eller typ… vi hoppas det, eller hur?) att slipa mycket mer än vad jag tycker är kul.
Min plan är att vända på lådorna för att kunna sätta dit knoppar av något slag (nu är det en sådan när halvcirkel utsågad på lådorna som ”handtag”). Baksidan har aldrig blivit målad, så den sidan är faktiskt riktigt snygg nu. När lådorna står prydligt på sina ställen så kommer ju inte den svaga skuggan att synas. Så jag låter det vara som det är och försöker ta lärdom i stället. Annars får ni påminna mig 😉

Kakeldekor – på ena eller andra sättet

Tillbaka till köket. Är bara så less på vanligt vitt kakel, så jag har köpt helsvart kakeldekor. Min första tanke var att skära ut mönster i dom, men efter lite mera eftertanke (säg sisådär 8-9 månader eller nå’t) så har jag bestämt mig för att använda dom som fyrkanter och täcka hela plattor istället. Har inte huuur mycket tålamod som helst 🙂

Frågan är nu bara vad jag ska hitta på för mönster. Jag tänker inte täcka varenda platta, det är inte grottkänsla jag är ute efter….
Jag har gjort ett par alternativ i Photoshop, så ni får hjälpa mig välja helt enkelt….

Jag tog en större bild av kaklet där jag har tejpat fast dekoren enligt alternativ 2, bara för att det ska synas hur mycket/lite kakel det är som ska hottas upp.

Var snälla och ignorera alla grejor 😳 Till höger är det plattor över spisen och en liten bänk, totalt 7×3 plattor inkl. den svarta på bilden. Till vänster så är det en liten vägg med 4×3 plattor, där borta vid vägguttaget…. (blir det här begripligt? Allt kakel är alltså 3 rader högt)

Nåja…. någon som har åsikter? Kanske egna förslag? Gör din röst hörd i mitt kök 🙂

[poll id=”15″]

Sandpapper, pensel & målarfärg

Jag har länge gått här hemma och retat mig på vår kryddhylla. Jag har dessutom lika länge pratat om att jag ska måla den. I går. äntligen, fick jag tummen ur. Jag tror att den har suttit upp i närmare två år, så det var väl dags.

Vi har skruvat ihop två kryddhyllor från IKEA. Går säkert att göra snyggare, men det blev som det blev.

Före

Ganska tråkigt i vårt vita och svarta kök…. så det blev så här istället

EfterNästa projekt är igång. Eller… det är två som är igång. Vi får se vad som blir färdigt först 🙂

Vad ger flest vuxenpoäng?

H och jag tog en liten tur till ett närbeläget köpcentrum igår och kom hem med två saker vi inte hade planerat för. Vi hittade nämligen en tomte vi båda gillade och en vattenkokare (äntligen).
Så då är ju frågan…. vad ger flest vuxenpoäng?

Att köpa vår första gemensamma tomte efter nästan 12 års förhållande

Eller

Att köpa vår första gemensamma vattenkokare? De gamla sjöng verkligen på sista versen och var ganska fuuul.

Där fick ni något att fundera över 😉

Vår livräddare

I lördags kopplade vi, men stooor hjälp av min pappa, in en smal diskmaskin i vårt kök. Att diska är verkligen den värsta hushållssysslan. Jag städar mycket hellre ut kattlådorna.

Men nu brummar glatt vår lilla livräddare i köket. Det är en sådan underbar lyx att få ställa in tallriken efter maten. Vi riktigt njuuter av det.
Som vanligt när man håller på och ändrar så blir det alltid lite kvar. Hos oss saknas det just nu en skåpdörr samt lite lister. Efter helgen så saknas det nog något annat. Vi ska byta ut en sektion med idiotisk inredning mot sektionen med låsor som vi fick lov att ta bort för diskmaskinen.

Så här såg det ut innan vi satte igång

Så här ser det ut just nu…..

Vad tror ni kan, kan ni det bli bra i slutänden???

Spänningen stiger….

… eller kanske inte så mycket 😀

Om en liten stund så borde min pappa ringa på dörren fullastad med olika verktyg. För idag är dagen när vi ska få en diskmaskin i vår lägenhet. Ä-N-T-L-I-G-E-N!
Har sett fram emot den här stund i evigheter, men framför allt den sista veckan sedan det verkligen blev bestämt.
Vårt kök är byggt på 60-talet, så därför så finns det inga standardmått som stämmer, därav att det har dröjt så länge innan vi har gjort slag i saken. En vanlig bänkdiskmaskin är ca: 0.5-1 cm för hög. Att byta ut överskåpen kändes inte som någon bra ide, vi måste återställa allt när vi flyttar sedan (vi bor i en hyresrätt).
Underskåpen är 40 cm breda, en smal diskmaskin är 45 cm.
Krångel krångel. Stundtals har vi gett upp, men så har lusten kommit tillbaka. Eller kanske olusten över att behöva diska hela tiden.

Men idag blir det alltså av. Vi förlorar en låda och ett skåp i vårt kök med minimal förvaring. Med det är det värt. Vi kommer att få ett smalare skåp med fullt utdragbara hyllor. Vi kommer alltså att ta bort två sektioner á 40 cm.
Jag ska visa bilder sedan så förstår ni nog hur vi har tänkt.

Nu gör jag nog Junior sällskap framför dörren i väntan på att ringklockan ljuder (Junior springer då och gömmer sig, jag ler 😀 )

Kram

Höstmys i soffan

Jag ville ha nya gosiga filtar i soffan nu till hösten, men jag tror att H och jag får slåss om dom.

Junior blev mycket förtjust både i filten och dom nya kuddöverdragen. Jag är mest nöjd med att kuddarna gav lite färg och att filten är otroligt mjuk. Allt inköpt på Hemtex för övrigt (dock inte kissen eller soffa 😉 ).

På lördag blir det glädjebloggning här, om jag orkar. Annars blir det på söndag. Men glädjen kommer att bli stor :mrgreen:

Kram

Semsterstängt?

Visst ser det ut att vara det här? Jag har haft semester, och sprungit runt som en liten toka och träffat människor. Bloggen har helt enkelt inte hamnat så högt upp på listan.
Jag har firat min sambo på hans födelsedag, jag har varit på ett bröllop, jag har badat och pysslat med syster och syskonbarn, jag har shoppat med H, storstädat badrummet och bytt tvättmaskin. Ett par böcker, ett par tupplurar, lite brända axlar och en massa avslappning ska blandas in också så har ni min semester.

Jag har lyckas skapa ett antal kort, men inte fotat några ännu, så ni får nöja er med en bild på vår nya fina tvättmaskin. Det går inte att fota en vit maskin i ett vitt kaklat rum så att det blir snyggt, så ni får bara se en liten bit.

Den är mindre än den gamla (vi bytte från fullstor frontmatad till toppmatad), så nu får vi in en hylla får lite pryttlar. Bilder på det hela kommer kanske när det ser hyfsat ut. Att ha schampo och liknande i en skurhink är inte så snyggt 😉 Men plockar man bort badkaret så försvinner ju liksom förvaringskanten……. så då blev en hink lösningen i väntan på bra hylla.

Följetång: Arbetsrumet del 2: Work in progress

I går bar det av till IKEA för inhandling av hyllor. Det blev tungt kan jag ju säga, tack och lov för stor sambo och snälla pappa med bil :hart:

Efter mycket stånk och stön så var alla paket uppburna. Tyvärr fick dom vänta ett tag då vi hade bestämt oss för att ta bort badkaret i badrumet, så vi började med det. Även om man städar så man blir blå så får man det aldrig rent bakom ett badkar. Vårt hade dessutom ett antal år på nacken, så det stod på betongvaggor och inte fötter. Äckligt värre var det när vi väl fick bort det, men det tar vi en annan gång.
Vi lyckades skruva ihop den största hyllan och ställa in en massa grejor under lördagskvällen. Idag tog vi resten. Det är inte klart ännu, bortsett från att vi behöver snygga lådor för allt så är det annat som också ska köpas….. så enkla saker som en snygg pennburk åt H, nya gardiner (jag har tjatat om dom förr va? 😉 ), lite blommor tror jag osv. Men det är en så stor skillnad på rummet redan. Det känns öppnare, och ljusare, trots att en hylla är större en den gamla och alla hyllorna är mörka. Jag bara älskar att sitta här just nu och blogga och se allt runt mig. I huvudet så kan jag nästan se hur det kommer att se ut med matchande lådor, snygga dörrar och allt på sin plats. Just nu är det lite rörigt. Allt har inte hittat hem ännu….

(Så här såg det ut innan vi satte igång)

Så här ser det ut just nu: (klicka så ser du bilden större)

Bilderna är inte dom bästa, det är rörigt och halvfärdigt, men om du tittar i det här inlägget, så hittar du en plan över det hela. Då klarnar det kanske 😉

Nu ska en trött och sliten Mien krypa ned i sängen med en bok och en kopp te. Jag har ont överallt tror jag, vilket här med avslöjar hur totalt otränad jag är.

Jag vill bara slänga iväg ett Tack! till Dolores för awarden. Jag ska hämta den så fort jag kan. Har en annan utmaning jag ska också så ta hand om…..

Följetång: Arbetsrumet del 1 – Det närmar sig

Nästa helg, ganska precis på timmen misstänker jag, kommer jag att kunna blogga från ett arbetsrum som antigen är i totalt kaos eller på väg att bli underbart. På lördag bär det iväg till IKEA för att inhandla alla hyllor, och på söndag sker montering och ommöblering. Det kommer att ta minst hela dagen, det är mycket som ska ut härifrån och sedan tillbaka in igen. Sladdar som ska dras om, mått att fundera på, hål som ska borras och ev. en skrivbordsskiva som ska sågas av. Jag både fasar och ser fram emot det hela. Smolket i bägaren är dock att IKEA har höjt priset på dom hyllor vi ville ha. Ett par dagar efter jul ju gick vi plus på julklappspengarna som skulle gå till arbetsrummet. Idag ligger vi ett par 100 minus. Inte det roligaste att upptäcka precis.

Ikväll har jag i alla fall fått upp ljuslyktorna i fönsterna. Vi hade två olika, men jag hade sådan tur att Indiska hade kvar den finare av dom. Den inhandlades igår tillsammans med svart kedja och nu sitter dom där dom ska. Gardinerna är dock inte av den snyggare varianten, men det får jag leva med ett tag till.

Arbetsrummet består just nu av en hel del tillfälliga lösningar. När vi dessutom hade bestämt oss för vilka hyllor, och när dom skulle inhandlas, så blev det ändå mer tillfälligt. Mycket av mitt pyssel står staplat på skrivaren, golvet, hyllor, i vagnar osv. Det är inte ens i närheten av hur det skulle se eller kommer att se ut. Samma sak är det med grejor som H håller på med. Det står kartonger med sladdar och annat ”skräp” överallt. Visserligen tycker jag att det är irriterande att det konstant är rörigt, men samtidigt så orkar jag inte lägga energi på att hitta bra lösningar och förvaring för grejerna, när vi snart ska göra om alltihop. Precis allt måste ju ut om vi ska få till det med dom nya hyllorna, även dom möbler som ska stå kvar sedan. Dels så är det lättare att få hela rummet rent, dels så gillar jag inte att krypa under och bakom möbler för att dra en sladd (som just nu ligger ringlandes över hela golvet.

För er som har missat min lilla ritning, så kan jag tala om att det enda som ska vara kvar i rumet är mitt skrivbord (den undre bilden) och H’s skrivbord (den övre bilden). Det vita ”förvaringsskrivbordet” och alla golvstående hyllor ska bytas ut. Ååååå vad jag ser fram emot det. Ut med en massa som inte hör ihop, och in med snyggt och matchat. Nåja…. matchat till en viss del. Skrivborden ska bytas ut dom också så att det matchar mer och gardinerna ska helt klart bytas ut. Men hellre knepiga gardiner än kala fönster med full insyn.
Apropå gardiner…. jag har ännu inte betstämt mig för vilken typ av gardiner jag vill ha. Eftersom fönsterna sitter knepigt i förhållande till varandra blir det inte så snyggt med panelgardiner, så det blir nog tre längder (eller fyra om dom är smala). Kappor vet jag inte, lite ljus måste ju få komma in också. Vi har kommit så långt vad gäller färg att vi har bestämt oss för att det ska vara färg. Inte svart eller vitt. Hyllorna blir mörka, så vi vill få in lite färg med hjälp av gardinerna och lite annat. Idéer mottages med glädje!

Nu ska jag packa väskan för morgondagen och krypa till sängs.
Natti…..