Kategoriarkiv: Altrat

Dekorerade burkar, böcker mm

Pringels med blommor

Jag har snyggat till en liten pringelsburk. Jag har i flera år sagt att jag ska göra just denna burk men inte kommit mig för. Det börjar blir  lite av skomakarens barn här hemma. Jag gör en massa saker som jag sedan ger bort.
Nu är den i alla fall dekorerad och står i fönstret i sovrummet (jag har endagslinser och glömmer alltid att byta till glasögon innan jag lägger mig. Denna burk kom till av en slump och har sedan blivit kvar. Den är perfekt att lägga linserna i och sedan tömma med jämna mellanrum)

Dekorerad pringelsburk

Jag har klätt den i vit cardstock och sedan dekorerat med washitape, spets, blommor, blad och pearlmaker.
Det går snabbt och lätt att göra denna typ av burk och den passar jättebra att ge bort några kakor i.

Dekorerad pringelsburk

Materaillista:

 

 

Dekorera hönsägg

Jag är inte mycket för påskpynt, men jag älskar att dekorera ägg. Det blir nya ägg varje år med olika dekorationer.
I år kommer jag inte att hänga några i ett ris, utan de får ligga i en liten fin skål istället.

Dekorerade ägg

Jag har blåst vanliga hönsägg och sedan låtit de torka. I år blev det mycket decoupage med boksidor och texter. Boksidor kan vara lite svåra att jobba med på så här små ytor, men det går bra om man river sidorna i små bitar. Boksidor är oftast lite för styva för att vika sig runt ägget annars. Jag har också klippt ut små rosor från en servett och använt mig av en artikel i en tidning.

Ägg dekorerat med boksidor

Det här ägget är dekorerat med små bitar av en boksida. Jag rev bort så mycket vitt från marginalen som jag kunde och rev sedan texten i småbitar. Bitarna är sedan lagda i olika vinklar och omlott. Snöret är fastlimmat med en rosett och så en liten svagt rosa fjäril.

Ägg dekorerat med tidningspapper

Här har jag använt en vanlig dagstidning. Det blir lite gråare än en vit boksida. Fjärilarna är stämplade på silkespapper med en stämpeldyna. Jag har använt rosa och lila silkespapper och en svart och en rosa stämpeldyna.

eggs-decoupage-02

Här hade jag riktigt roligt. Jag tog den helt vita delen från en servett och stämplade med en textstämpel. När färgen torkat lite sprayade jag hela servetten med hårspray och lät torka. Sedan är det bara att riva i småbitar och limma på.

Rosor på ägg

Eftersom det blev lite shabby över de andra äggen gjorde jag några romantiska för att väga upp det lite. Dessa rosor är klippta från en servett.

 

Materiallista:

 

 

 

Pimpa ditt headset

Mitt vita headset hade blivit grått och tråkigt efter många års användande. Jag har svårt att hitta headset som funkar med mina små öron (lurarna trillar ur) så jag bestämde mig för att pimpa mitt gamla istället med pärlor från Hama.

Pimpat headset

Det var väldigt lätt och gick fort när jag väl bestämt vilka färger jag ville använda. Det beslutet tog betydligt längre tid 🙂

headset02

Börja med att ta ett gäng pärlor och en bra kniv eller skalpell. Du kan också behöva en pincett eller en liten tång för att skona fingrarna.

headset03

Gör ett snitt i alla pärlor på längden. Öppna sedan pärlan i snittet och tryck in kabeln från ditt headset. Här kan du behöva hjälp av en pincett eller tång för att hålla pärlan öppen. Pärlorna är så pass hårda att de sedan håller ihop utan lim eller liknande.
Jag använde 303 pärlemor, 28 lila och 29 rosa pärlor.

headset04

Jag skar till ett flertal pärlor i alla mina färger och satte sedan fast dem, sedan skar jag lite till och satte fast igen. Jag valde att strunta i ett mönster utan satte mina pärlor huller om buller, lite som de låg på skrivbordet.

Materiallista:

Inköpsställen:

Panduro Hobby

 

 

Tavelramar med text

Jag gillar att ha personliga saker runt mig, och vad kan bli mer personligt än en tavelram med ett namn på?
Vi har haft tre katter, men i dagsläget är det bara Lillskruttan (a.k.a Grafitti) kvar. Den senaste veckan har vi varit hos veterinären två gånger. Första gången för blodprov och den andra för ett urinrpov. Hon är en gammal dam, så tankarna finns där, hur länge kommer hon att finnas kvar hos oss? Detta gjorde att jag saknade Tassen och Junior ännu mer och för att ha något att göra så dekorerade jag tre vita tavelramar.

Tavelramar med text

Jag köpte vita ramar på Clas Ohlsson, men det går lika bra med trävita eller ramar i en helt annan färg.

Placera ut bokstäver och knappar

Jag valde att dekorera ramen med små träknappar och bokstäver i trä. Börja med att placera ut bokstäver och knappar så som du vill ha det, och limma sedan allt på plats. Använd ett lim som passar till de ytor du använder, i mitt fall trä och plast (min ram är i trä men överdragen med något som liknar plast)

tavelram-knappar-02

Eftersom min ram var vit från början så målar jag två lager vit färg på bokstäverna och knapparna. Sedan målar jag ett tredje lager över hela ramen för att få allt i samma färg.
När färgen torkat helt ramade jag in mina favoritbilder på katterna och hängde mina ramar på väggen vid deras klösträd. Jag valde bilder som dels är fint fotade, men som också visar deras personlighet.

 

Materiallista:

Inköpsställen:

Clas Ohlsson
CC Hobby
Slöjdetaljer

 

Kabelförvaring

kabelförvaring-00

Har du en liknande låda med alla kablar till telefonen, datorn, kameran, surfplattan och allt vad som nu kan finnas?
Jag hittade aldrig rätt kabel och svor över mig själv varje gång jag var i denna låda och rotade, vilket är flera gånger i veckan. Jag tyckte att jag borde kunna rulla ihop kablarna efter varje användning, men tydligen inte.
Till slut gjorde jag faktiskt något åt saken, med hjälp av en gammal telåda och ett gäng toarullar.

 

kabelförvaring-01

Planering. Jag tog ett grytunderlägg som inte var använt många gånger (IKEA), drack en kopp te för att få en tom låda och plockade fram tomma toarullar. Toarullar är något jag alltid ser till att spara.
På mitt grytunderlägg fick jag plats med sju toarullar och min telåda.

kabelförvaring-02

Locket på telådan klippte jag bort tillsammans med flärparna på sidorna. Jag var ute efter en öppen låda för små saker som USB-minnen.

kabelförvaring-03

Jag sprayade allt vitt med matt vit sprayfärg (Biltema). Telådan fick bara ett lager, medan toarullarna fick två och grytunderlägget tre. Toarullarna målade jag sedan slarvigt med vit acrylfärg för att få lite struktur. Grytunderlägget lackade jag med halvblankt lack för att det ska bli lättare att torka av det vid städning.

kabelförvaring-05

Min färdiga förvaring. Lådan är klädd med papper från Maja Design och kanten är skyddad med washitape som jag har satt hela vägen runt. Halva bredden på utsidan och halva på insidan.
Gemen är prydda med washitape som jag klippt som vimplar.

kabelförvaring-04

Det gick snabbt att göra, kostade i princip ingenting och det är så lätt och smidigt att hitta rätt kabel nu 🙂

Shabby med decoupage

Smyckeskrin med slitage

Hade ett gammalt smyckeskrin ståendes i många år. Det användes aldrig eftersom jag tyckte att det var tråkigt. Nu är det dekorerat och väntar på sin plats.

Börja med att ta fram materialet

Jag började med att plocka fram en servett jag ville använda tillsammans med decoupagelack (matt), pensel och massor med fina band och spetsar. Visste inte helt vilka jag ville använda, så jag plockade fram ett par olika i rätt färgskala. Smyckeskrinet består av fyra runda lådor som sitter ihop under knoppen på locket.

Klipp massor av små rosor till locket

Servetten är vit i bakgrunden, så jag var inte jättenoga när jag klippte ut massor med små rosor. De är små och det skulle bli väldigt knepigt att klippa runt alla små detaljer.
Lacka ett lager med deoupagelack

När jag var nöjd med placeringen av rosorna lackade jag en gång med matt decoupagelack. Man kan fortfarande se kanterna runt rosorna, men det gör inget just nu.

planera hur du vill ha banden

När locket var torrt började jag leka med band och spetsar. Ungefär så här tänkte jag mig det från början. En av lådorna tänkte jag dekorera på samma sätt som locket.

Dekorera en låda med rosor

Rosorna har jag satt på ojämnt avstånd från varandra, i olika vinklar och på olika höjd på lådan.

Slipa fram en sliten yta

För att få fram en sliten stil så sandpapprade jag kanten på locket och även ytan ovanpå. Se till att rosorna blir lite bortslipade. Slipa även rosorna på lådan och sedan botten. Jag slipade inte kanterna på själva lådorna. Dels för att dom är gjorda i något plastmaterial så det blir inte en sliten kant, dels för att dom inte skulle ha utsatts för så mycket slitage.

Färdig slipning

När all slipning är klar kan du torka av ytorna med ett fuktat papper. Lacka sedan flera gånger för att få en bra yta och så att servetten smälter in ordentligt. Jag har även lackat de lådor som inte är dekorerade med servetter för att få samma yta på hela smyckeskrinet. Jag valde ett matt lack, så då vill jag att alla ytor är matta.
När du är nöjd med lackningen låter du allt torka och dekorerar sedan med band.

Rosetter som döljer skarvar

Jag satte skarven på mina band på ”baksidan” och dolde den under en rosett. Den vita spetsen har jag trätt i ett ljusrosa organzaband i och sedan knutit en rosett i samma band.

 

Snabb låda för diskmedelskuddar

Jag tröttnade på att ha en ful påse med diskmedelskuddar till diskmaskinen ståendes under diskbänken. Den var i vägen för annat som står där och tog en massa plats.
Efter lite fundering så kom jag fram till att en fin låda hängandes på insidan av skåpdörren nog skulle funka. Jag hittade en glasslåda som var lagom i storlek för ändamålet och ett par krokar (så här i efterhand så har vi märkt att det behövs en stadigare låda. Diskmedel är tungt så lådan saggar lite).

Låda för diskmedelskuddar dekorerad med decoupage

Jag har gjort två hål i min låda som passar för krokarna som jag hade. Lådan är av mjukplast så det går att göra hål med en syl eller liknande. Har du en hårdare låda (vilket jag rekommenderar) så kan du slå igenom en spik för att få ett hål.
Jag hittade en söt servett från IKEA och plockade fram mitt glansiga decoupagelack.

Låda för diskmedelskuddar dekorerad med decoupage - Riv servetten

Servetten klippte jag rakt av på mitten, då funkar den i höjd. Den går dock inte helt runt, så jag rev kortsidorna på båda servetterna för att få en snyggare övergång där jag måste skarva.

Låda för diskmedelskuddar dekorerad med decoupage - Fäst på lådan

Den ena biten satte jag med mitten mot mitten på framsidan av min låda. Jag fick då en skarv på varje kortsida av min låda. Pensla på lack över hela ytan på första delen av servetten. Riv sedan den andra delen i två bitar och lägg över skarven och fortsätt mot baksidan på lådan. Försök att inte täcka över hålen som du gjorde i början.
Jag valde att inte täcka baksidan på lådan eftersom den ändå ska hänga på skåpdörren. På det sättet så gick det bara åt en servett.

Låda för diskmedelskuddar dekorerad med decoupage - Fixa snygga hörn

För att slippa klumpiga hörn klipper du av servetten ett par centimeter från botten på lådan. Klipp sedan rakt upp i hörnen så att du kan lägga bitarna över varandra. Det går att bara pensla lack över och hoppas på det bästa, men har du otur så kan det bli en knöl istället för ett snyggt hörn.

Låda för diskmedelskuddar dekorerad med decoupage - Färdigt att hänga på skåpdörren

När lacket är torrt (du kan lacka flera gånger om du vill) så är det bara att hänga upp lådan på skåpdörren och fylla ned med diskmedelskuddar.

Låda för diskmedelskuddar dekorerad med decoupage - Med kuddarna på plats

Tips!
När man använder decoupage på plast så kan man riva loss servetten när man tröttnar på den och göra ett nytt snyggt motiv. Det är också ett lätt och snabbt sätt att ändra stil på något.

Klä lådor med papper

deco-box-done-all

Billig förvaring är ju aldrig fel, dessutom är det ett sätt att återvinna och skapa eget på. Jag ville snygga till en del av min förvaring i pysselrummet, utan att för den skull köpa helt nya lådor.

deco-box-before

Så här såg det ut från början. Inte jättesnyggt direkt med papplådor för kattmat, men det blev ändring på det.

För detta behöver du:

 • Tomma lådor
 • Färg i valfri kulör samt pensel
 • Fina, lite kraftigare papper
 • Sax
 • Lim eller tape
 • Linjal
 • Vass kniv

deco-box-start01

Vi börjar från början med en oöppnad låda. Dessa lådor har en bra öppning, om man inte ska göra om dem när de är tomma. Jag vill ha raka kanter på mina lådor, men förpackningen har en perforerad halvcirkel ned på en långsidan. För att undvika detta hål, så skär jag upp lådorna i locket i stället. Lite bökigare, men det blir snyggare som förvaring.

deco-box-start02

Locket är lite perforerat runt kanterna, så det är ganska lätt att skära upp det. Var bara försiktig så att du inte skär hål i en påse eller två. Det blir så kladdigt då.

deco-box-start03

Dåså, lådan är tömd att katten är mätt. Dags att måla lite. Jag valde att måla insidan av mina lådor vit. Detta för att dom står framme och man ser ned i dem. Det blir snyggare och framförallt ljusare i lådorna så.

deco-box-start04

Jag målade även ungefär 2 cm ned på utsidan. Kanten på lådan är inte alltid helt rak, mina papper hade lite vitt på kanterna, så det blev snyggast att papperet gick gems med den nedre kanten och var lite ojämnt högst upp. (här syns den där perforerade halvcirkeln jag ville undvika)

deco-box-start05

När lådan är torr mäter du höjden på lådan och bredden på långsida respektive kortsida. Jag kommer att använda mig av fyra bitar av papper för att få snygga hörn. Har du ett tunnare papper kan det gå att använda större bitar. Tänk då bara på att du kanske måste måla hela lådan vit även på utsidan för att inte lådans färger ska lysa igenom.

deco-box-start06

Jag började med gaveln, men la till två centimeter på bredden. Då går det att vika över kanten och undvika glapp mellan kortsida och långsida. Jag har valt att arbeta med dubbelhäftande tape, men du kan använda lim också om du vill. Sätt tape eller lim på hela baksidan.

deco-box-start07

Fäst papperet på kortsidan och vik ned kanterna mot långsidan. Använder du lim kan du behöva hålla i tills limmet torkat för att papperet inte ska vika upp sig så att hörnet blir ojämnt.

deco-box-start08

Gör den andra kortsidan på samma sätt som den första.
Skär till långsidan ett par millimeter kortare så att du inte får en sida som är lite för lång. När du fäster långsidan så ska den vara strax innanför hörnet. Detta gör också att det inte finns någon kant som lätt hakar i annat på din låda. Hörnen håller sig fina längre då.
deco-box-done-al-placesl

Hos mig blev det mycket snyggare med fyra färgmatchade lådor.
Nedan hittar du varje låda med information om använt papper.

 

Muffinsask med decoupage

muffinasask01

För att göra en ask med utklippta servettmotiv behöver du:

 • En ask i papp eller trä
 • En servett med mindre motiv som går att klippa ut. Det är en fördel om servetten har en vit bakgrund.
 • Decoupagelim/lack för det material du ska jobba på. I det här fallen papp.
 • Mjuk pensel
 • Sax

muffinasask03

Börja med att klippa ut de figurer du vill ha. Min servett har vit bakgrund, därför har jag inte varit jättenoga när jag klippt ut mina muffins. Det vita blir genomskinligt när man sätter fast motivet på asken.

muffinasask04

Ta bort de vita lagren på dina figurer om du inte redan gjort det. Det är bara lagret med motivet som ska användas. Planera lite hur du vill ha dina figurer på asken. Jag valde att sätta mina huller om buller och i olika vinklar.

muffinasask05

Applicera decoupagelim/lack på din figur. Börja i mitten och jobba dig utåt så undviker du veck lättast. Du behöver inte täcka hela asken med lim/lack utan se till att figuren sitter där den ska och ta sedan nästa tills du är nöjd med resultatet. Låt asken torka och täck sedan hela asken med lim/lack i två till tre lager.

muffinasask02

Jag använde ett matt lack på min ask, men det går lika bra med ett blankt om  man vill det.

Blombollar

Blomboll färdig att hängas i ett fönster

Blombollar är lätta att göra, och du behöver inte mycket material. Dom är fina att hänga i ett fönster, eller bara från taket.

Allt du behöver för en blomboll

Du behöver:
Styrolitboll
Limpistol
Knappnålar
Papper, mönstrat eller enfärgat
Sidenband för upphängning
Stansar i form av blommor, tre olika storlekar

Stansa massor med blommor i tre storlekar

Börja med att stansa ut massor med blommor i alla tre storlekarna. Jag har använt en stans från Panduro som kommer i ett set med tre. Mina blommor ska vara en blandning av svart och vitt. Vissa blommor ska ha den största blomman i vitt och andra i svart, därför stansar jag i båda färgerna med alla storlekar.

Vik upp bladen på blommorna

Böj upp bladen på blommorna, antingen med fingrarna eller med kulpinne.

Montera blommor på en knappnål

Ta en knappnål och stick i mitten på den minsta blomman, sedan i nästa och sista i den största. Jag har valt knappnålar med svarta och vita huvuden, så jag använder en vit nål till en liten svart blomma, sedan en vit och sista en svart blomma.

Stansade och monterade blommor

Jag valde att montera en massa blommor innan jag sätter dom på styrolitkulan, men det är upp till var och en.

Boll med två varv blommor

Sidenbandet limmar du fast med limpistolen direkt på kulan. Ändarna kommer att döljas av blommorna när du är klar med hela bollen.
Min boll är ganska stor, 120mm, och kommer från Panduro, men du kan välja en mindre boll om du vill.
Sätt blommor runt mitten på bollen, ofta så finns den en linje efter tillverkningen så du kan lätt hålla en rak linje med blommor. Sätter sedan blommor nedanför det första varvet. Försök att sätt dom i glappet mellan två blommor i det första varvet. Bollen blir då tätare och styroliten döljs mer. Jag har satt mina blommor ganska tät så att bladen på dom står upp lite.

Fortsätt att stansa, montera och sätta fast blommor tills hela bollen är fylld.

Fina bollar till fönster

Min syster har nu packat upp sin födelsedagspresent, så jag kan visa vad hon fick 🙂

blombollar01

Jag har dekorerat två ganska stora styrolitbollar med blommor i  svart och vitt med långa sidenband så hon kan hänga dom i ett fönster

Hur du gör dessa bollar kommer att jag visa i en egen post.

Bollarna på plats i fönstret

Bollarna på plats i fönstret
Foto: Marléne Arvidsson

Mobilfodral med rosor

Jag tröttnade på mitt svartvita mobilfodral och gjorde ett nytt. Den här gången blev det med rosa rosor. Jag provar även ett nytt decopagelack. Det ska vara lite mindre blankt än glossy, men jag vill se om det håller lika bra som mitt vanliga märke.

Servett med rosor, glitterlim och decoupagelim

Jag har använt mig av en fin servett, decoupagelack Satin från Artemio och ett väldigt rosa glitterlim.

mobilfodral-rosor

Glitterlimmet har jag använt på vissa rosor, och då bara i kanten på ett blad. Det syns lite dåligt på den här bilden, så det blir en närbild också.

Närbild på glitterlim

Materiallista: